Krievija skaidro radioaktīvā mākoņa rašanos: vainīgs esot satelīts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Radiācijas mākoni, kas no Urāliem nokļuva Eiropā, varētu būt izraisījis atmosfērā sadedzis satelīts, savu versiju par notikušo paziņojusi notikumu izmeklējošā Krievijas komisija, ziņo raidorganizācija «Doždj». Krievijā un vairākās Eiropas valstīs tika fiksēta «ekstremāli augsta» rutēnija-106 koncentrācija, ko gan zinātnieki atzina par nekaitīgu.

«Avots vai viens no avotiem varētu būt mākslīgā satelīta, kurā atradās rutēnijs-106 ar augstu summāro aktivitāti, vai tā fragmentu sadegšana atmosfērā,» teikts komisijas sastādītā dokumentā. Tā tiek uzskatīta par galveno hipotēzi.

Krievija noliegusi pieņēmumu, ka radiācijas noplūdi varētu būt izraisījusi avārija kodolobjektā.

Vides aizstāvju organizācijas «Greenpeace» filiāle Krievijā pagājušomēnes mudināja Krievijas meteoroloģisko dienestu sākt «rūpīgu izmeklēšanu un publiskot rezultātus».

««Greenpeace» nosūtīs vēstuli, kurā prokuratūrai lūgs sākt izmeklēšanu par iespējamu kodolincidenta slēpšanu,» bija teikts organizācijas paziņojumā.

Novembrī Krievijas meteoroloģiskais dienests atzina, ka laikā no 25.septembra līdz 1.oktobrim monitoringa stacijas Argajašā un Novogornijā esot fiksējušas rutēnija-106 klātbūtni. Viela esot konstatēta gaisa paraugos Krievijas dienvidos, un vēlāk noplūde esot sasniegusi «visas Eiropas valstis, sākot ar Itāliju un virzoties tālāk uz Eiropas ziemeļiem», sākot ar 29.septembri.

Augstākā radioaktīvās vielas koncentrācija fiksēta Aragajašā - ciemā Čeļabinskas reģionā Urālu kalnos. Tā 986 reizes pārsniegusi normu.

«Greenpeace» aktīvisti uzskatīja, ka noplūdes avots varētu būt bijusi ķīmiskā rūpnīca «Majak», kas atrodas 30 kilometru attālumā no Argajašas meteoroloģiskās stacijas. Tajā tiek pārstrādāta kodoldegviela. Taču rūpnīca uzsver, ka jau daudzus gadus neesot ražojusi rutēniju-106.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu