Krīzes mocītā Venecuēla finansiālo «blokādi» plāno apiet ar digitālu valūtu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēla gatavojas ieviest digitālu valūtu, lai tādā veidā apkarotu ASV īstenoto finansiālo blokādi, svētdien paziņojis Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.

Valūtai tiks dots nosaukums petro, bet tās balstīšanai izmantotas valsts naftas, gāzes, zelta un dimantu rezerves, televīzijā pavēstīja kreisais prezidents.

«Tas mums ļaus virzīties uz jaunām starptautiskās finansēšanas formām valsts ekonomiskās un sociālās attīstības labā,» uzsvēra Maduro.

Venecuēla saskārusies ar smagām finansiālām problēmām pēc tam, kad starptautiskie kreditori un kredītreitingu aģentūras paziņoja, ka valsts un tās pārziņā esošā naftas kompānija PDVSA atrodas daļēja defolta stāvoklī.

Maduro par šīm problēmām ir vainojis ASV, kas augustā Venecuēlai piemēroja sankcijas, liedzot Savienoto Valstu pilsoņiem un kompānijām iegādāties jaunas Venecuēlas valsts un PDVSA obligācijas.

Venecuēlas valūtas bolivāra vērtība pret ASV dolāru aizvadītā gada laikā melnajā tirgū ir kritusies par 95,5%.

Naftas ražotājvalsts Venecuēlas ekonomiku ir smagi skārusi naftas cenu krišanās, un inflācija šajā valstī ir viena no augstākajām pasaulē. Pārtikas produktu un citu svarīgāko preču trūkums ir pamudinājis simtiem tūkstošu cilvēku bēgt uz kaimiņvalsti Kolumbiju.

Pret valdību vērstos protestos šogad gājuši bojā vairāk nekā 120 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu