SAB «maksimāli īsā laikā» pārbaudīs VDK izpētes komisijas ekspertu atbilstību pielaidei valsts noslēpumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) «maksimāli īsā laikā» veiks pārbaudi par LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas pieaicināto ekspertu atbilstību likumam, lai saņemtu pielaides valsts noslēpumam pētniecības darbam SAB telpās.

SAB preses pārstāve Iveta Maura aģentūrai LETA pastāstīja, ka SAB ir saņēmis komisijas vēstuli par divām nozīmētajām personām. Šobrīd tiek kārtota nepieciešamā dokumentācija, lai varētu saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

SAB abu personu atbilstību likumam «Par valsts noslēpumu» prasībām plāno pārbaudīt «maksimāli īsā laikā». Pārbaude notiks vispārējā kārtībā, kuru regulāri piemēro dažāda ranga amatpersonām. Ja personas pielaidi saņems, tad viņas varēs SAB telpās pilnā apmēra veikt VDK dokumentu izpēti, norādīja Maura.

Likumā par valsts noslēpumu minēti septiņi punkti, kāpēc pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem personai tiek liegta.

Pielaide, piemēram, nepienākas personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu. 50% gadījumu tieši šī norma minēta kā iemesls pielaides neizsniegšanai.

Kā liecina komisijas mājaslapā pieejamā informācija, 2016.gadā komisija bija piesaistījusi 13 ekspertus - septiņiem no viņiem ir doktora zinātniskais grāds, pieciem - maģistra grāds, bet vienam ir bakalaura grāds. Savukārt šogad komisija piesaistīja vēl trīs viespētniekus un vienu pētnieku, kuriem ir doktora zinātniskais grāds.

Jau ziņots, ka LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija darbam SAB telpās nozīmējusi divus komisijas pieaicinātus pētniekus. Paši komisijas locekļi pielaidēm darbam SAB telpās nepiesakās principa pēc, uzstājot uz to, ka pētniecības procesā jānodrošina atklātība, iepriekš aģentūrai LETA teica komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

VDK zinātniskās izpētes komisija ir nolēmusi vērsties pie Valsts prezidenta, lūdzot atcelt īpašo VDK likumu un nodot «čekas maisus» atklātībai.

Kangeris komisijas vārdā lūdzis Vējoni rosināt atcelt pirms 23 gadiem pieņemto īpašo Valsts drošības komitejas likumu, kas paredz īpašu procesu tiesā, un nodot SAB esošo okupētājvaras totalitārā režīma specdienesta dokumentāciju arhīvam, kur tam varētu piekļūt ikviens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu