Kas jauns bērnu literatūrā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Tuvojoties svētkiem, laiks aplūkot, kas jauns bērnu literatūras plauktā!

«Sarkangalvīte» - izdota krāšņi ilustrēta grāmata mazajiem lasītājiem

Grāmata «Sarkangalvīte» ir dzejnieces Ievas Samauskas un mākslinieces Līgas Pakalnes kopdarbs. Brāļu Grimmu pasaku bērniem ir pārstāstījusi Ieva Samauska: «Vai tu esi bijis lielā, biezā mežā? Sarkangalvīte mežā bijusi jau tik daudz reižu, ka mamma viņu laiž tur vienu pašu. Bet kādu dienu Sarkangalvīte savā ceļā satiek vilku, iedomājies! Īstu pelēko vilku, kurš nedzīvo vis zooloģiskajā dārzā, bet pastaigājas savā vaļā. Un nav nemaz tik labs, kā izliekas... Bet pasakās labais vienmēr uzvar ļauno!» Savukārt Līvas Pakalnes ilustrācijas, kas pilnas sievišķības skaistuma, izsmalcinātu detaļu un košu krāsu, piešķir grāmatai mākslas darba statusu. Māksliniece savos zīmējumos ataino sev vēlamo pasauli, akcentējot to ar tikai sev raksturīgo stilistikas izsmalcinātību. (Latvijas Mediji)

Foto: publicitātes

Ziemassvētki kūtiņā

ASTRIDA LINDGRĒNE, LARSS KLINTINGS

Pār veco kūtiņu augstu debesīs mirdzēja Ziemassvētku zvaigzne, jo tā bija Ziemassvētku nakts, kad viss notika. Astridas Lindgrēnes izjusto stāstījumu par bērniņu, kas piedzimst kūtiņā tieši Ziemassvētku naktī, meistarīgi un ar sirds siltumu ilustrējis mākslinieks Larss Klintings. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Pamatskola. Kā es izdzīvoju cīņā ar huligāniem, brokoļiem un Čūsku kalnu

DŽEIMSS PATERSONS, KRISS TEBETSS

Reifs kopā ar māsu Džordžiju pēc mammas ierosinājuma dodas uz vasaras nometni, taču tā vis nav parasta nometne ar daudzveidīgām izklaidēm. Tūlīt pat noskaidrosim vienu faktu: Vanamoras nometnē, dzirdot vārdus «jautrība» un «spēles», nevienam pat prātā neienāk, piemēram, dziedāšana pie ugunskura visas nakts garumā vai ceptu māršmelovu ēšana. Katru dienu no astoņiem rītā līdz pulksten divpadsmitiem tajā paredzētas stundas. Kā saka Reifs: «Es un vasaras darbi. ATKAL kopā.» Taču šajā vasarā Reifs pirmo reizi mūžā ir ieguvis DRAUGUS! Kāds ir rezultāts, apvienojot bariņu Reifam līdzīgu «lūzeru» ar grupu patiešām ļaunu «stilīgo jauniešu», kam vienmēr izdodas panākt, lai pieaugušie skatītos pretējā virzienā? Nekas cits kā vien lielas NEPATIKŠANAS! (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Atdzimst «Kaķīša dzirnaviņas»

Lai arī laiki nāk un laiki iet, cilvēka daba un morāle mūžam paliek nemainīga, tomēr ikvienam allaž tiek dota cerība brīnumam un labajam, ko tik veiksmīgi nākamajām paaudzēm nodevis latviešu rakstnieks Kārlis Skalbe, saukts arī par «pasakķēniņu». Savukārt māksliniece Ieva Jurjāne ar liego, maigo, it kā caurspīdīgo zīmējumu starpniecību radījusi latviešu tautā tik iemīļotās pasakas trauslumu, smeldzi un latviskā sajūtu, taču tajā pašā laikā, izmantojot mūsdienu Rīgas arhitektūras klātesamību, pārmetusi tiltu uz šodienas tikumiem un dvēseles tumšajiem un gaišajiem gaņģiem. Ieva Jurjāne: «Kārlis Skalbe ir izcils humānists un apbrīnojams stilists, kurš savās pasakās attīsta dziļi atpazīstamus tautasdziesmu un tautas pasaku tēlus. Manos zīmējumos Skalbes kaķītis no senajiem laikiem atnāk līdz mūsdienām, atgādinot, cik nemainīgi svarīga ir līdzjūtība un labsirdība arī šodien.» (Latvijas Mediji)

Foto: publicitātes

4 pašmāju autora grāmatiņu sērija

RUTA SVAŽA, DĀVIS OZOLS

Pazudušais Salavecītis

Ir Ziemassvētku vakars. Mazā Baiba, kuras piedzīvojumi jau aprakstīti Rutas Svažas un mākslinieka Dāvja Ozola iepriekšējās grāmatās, ļoti gaida Salavecīti un cer, ka dāvanā saņems ratus lellei Draudziņam. Turpmākie notikumi sagriežas neparedzētā un neticamā virpulī...

Foto: publicitātes

Gaisa kauja

Rutas Svažas un Dāvja Ozola jaunā grāmata «Gaisa kauja» ir stāsts par meitenītes Baibas piedzīvojumu Jūrmalā.
Kādā skaistā vasaras dienā Baiba ar lelli Draudziņu un pieklīdušo kaķēnu dodas uz liedagu paspēlēties smiltiņās. Te pēkšņi atlido vārna, paķer kaķēnu aiz siksniņas un paceļas gaisā... Kā drosmīgajai meitenei izdodas atgūt kaķēnu, lasiet grāmatā.

Foto: publicitātes

Naudiņas ceļojums

Meitenīte Baiba, ar ko mazie lasītāji jau iepazinušies Rutas Svažas un Dāvja Ozola iepriekšējās grāmatās, dodas mammai līdzi uz veikalu. Līdzi viņai ir cents, ko Baiba izņēmusi no savas krājkasītes. Pa ceļam cents izslīd no Baibas plaukstas, nokrīt un aizripo... Grāmatā atkal aprakstīts viens aizraujošs piedzīvojums.

Foto: publicitātes

Tracis bērnistabā

Kādu vakaru pirms gulētiešanas mazā Baiba savā istabā aizmirst sakārtot rotaļlietas. Pa logu ielūkojas mēness, un tad sākas... Kā notikumi risinās tālāk un kā viss beidzas, uzzināsiet, izlasot grāmatu. Grāmatas priekšā lasīšana un ilustrāciju kopīga apskatīšana sagādās jaukus atpūtas brīžus vecākiem kopā ar bērnu. Par citiem mazās Baibas piedzīvojumiem lasiet grāmatās «Runča vakariņas» un «Gaisa kauja».

(Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Mia ir priecīga

SELLI TĪA

Mia ir maza, ņipra un priecīga meitenīte, kurai ļoti gribas darboties. Mia pati ģērbjas, mazgā veļu, iet uz veikalu, uzkopj savu istabu un reizēm arī mazliet niķojas. Ja Miu pārņem skumjas, viņa uzzīmē savādu radījumu. Tas ir skumju mošķis, kas grib doties uz mošķu zemi. Mia un mamma ieliek skumju mošķi aploksnē un aiznes uz pastu. Tagad skumju mošķis ir devies savās gaitās, un Mia atkal ir priecīga.
Priecīgo Miu izdomājusi igauņu rakstniece Tīa Selli, atceroties savu bērnību un dažādās dēkas, kādas gadījās viņas abām jaukajām meitiņām. Mias niķus un stiķus skaisti uzzīmējusi populārā igauņu māksliniece Katrina Ērliha.
No igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga. (Jāna Rozes grāmatu apgāds)

Foto: publicitātes

Trokšņu ciema bērni

ASTRIDA LINDGRĒNE, ILONA VĪKLANDE

Trokšņu ciemā dzīvo septiņi bērni. Viņi gandrīz vienmēr rotaļājas, bieži vien tās ir visai mežonīgas rotaļas. Galvenais, lai visu laiku kaut kas notiktu, – un notiek arī! Šajā grāmatā Līsa stāsta, kā viņi izdomā savus Bērnu svētkus. Tad Čerstine var rotaļāties ar jēriņiem un visiem pārējiem Trokšņu ciema mājdzīvniekiem. Pavasarī viņi lec lejā no malkas šķūnīša jumta un jāj uz vērša. Un, kad pienāk Ziemassvētki, tad ir laiks piparkūku cepšanai, dāvanām un svinēšanai. Šajā jaukajā grāmatā apkoptas visas bilžu grāmatiņas par Trokšņu ciema bērniem. Tās uzrakstīt Astridu Lindgrēni iedvesmojusi viņas pašas bērnība. Šie stāsti ir iemīļoti daudzās zemēs, arī pateicoties Ilonas Vīklandes brīnišķīgajām ilustrācijām. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Divas Runča Punča grāmatiņas

ROBS SKOTONS

Runča Punča skolas superbrauciens

Robs Skotons dzīvo Anglijā, viņš ir mākslinieks, daudzu bērnu grāmatu autors un Runča Punča tēla radītājs. Iedvesmu grāmatām par Runci Punci autors guva, vērojot kaimiņos mītošo lielo melno runci. Šis pašapzinīgais peļu junkurs reiz taču arī bijis mazs kaķēns! Autors pazīst bērnu šaubas, bailes, prieku, un šīs emocijas piedzīvo arī sirsnīgais Runčuks Punčuks. Katra grāmatas lappuse priecē ar burvīgām, smalki izzīmētām, aizraujošām ilustrācijām. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Runcis Puncis un bibliotēkā nenodotā grāmata

Robs Skotons dzīvo Anglijā, viņš ir mākslinieks, daudzu bērnu grāmatu autors un Runča Punča tēla radītājs. Iedvesmu grāmatām par Runci Punci autors guva, vērojot kaimiņos mītošo lielo melno runci. Šis pašapzinīgais peļu junkurs reiz taču arī bijis mazs kaķēns! Autors pazīst bērnu šaubas, bailes, prieku, un šīs emocijas piedzīvo arī sirsnīgais Runčuks Punčuks. Katra grāmatas lappuse priecē ar burvīgām, smalki izzīmētām, aizraujošām ilustrācijām. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Kucēnu akadēmija

DŽILA LŪISA

Ringa Vētru kalna virsotnē

Bērnu grāmatu autore, bijusī veterinārārste un dzīvnieku mīļotāja Džila Lūisa šajā grāmatiņā iepazīstina lasītājus ar draiskulīgajiem un drosmīgajiem kucēnu akadēmijas «Desiņsapņi» audzēkņiem. Šajā skolā bariņš ņipru kucēnu mācās dažādus amatus. Ringa ir borderkollijs. Viņas mamma ir ganu suņu čempione, un arī Ringa grasās kļūt par krietnu ganu suni. Taču visi uzskata, ka viņa šim darbam ir pārāk strauja. Reiz no ganāmpulka noklīst kāds jērs, un Ringa dodas pāri kalnam to meklēt. Drīz vien viņa apjauš, ka palīdzība nepieciešama arī vēl kādam citam. Izmantojot savu īpašo prasmi sajust briesmas, Ringa traucas palīgā. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Lūce un desu zaglis

Bērnu grāmatu autore, bijusī veterinārārste un dzīvnieku mīļotāja Džila Lūisa šajā grāmatiņā iepazīstina lasītājus ar draiskulīgajiem un drosmīgajiem kucēnu akadēmijas «Desiņsapņi» audzēkņiem. Šajā skolā bariņš ņipru kucēnu mācās dažādus amatus. Lūce ir vācu aitusuns. Lūcei piemīt īpaša spēja uzost noziegumus, un viņa ļoti vēlas kļūt par policijas suni tāpat kā viņas mamma un tētis. Tā kā pilsētiņā uzdarbojas noslēpumains desu zaglis, Lūce apņemas neģēli notvert. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Muris un Vufs ceļ māju

TIMO PARVELA

Draugu Mura un Vufa debeszilā māja vairs neatrodas kalna galā, jo spēcīgais ziemas vējš to nopūtis slīpumā tieši vidū starp ieleju un kokiem noaugušo virsotni. Mēbeles mājā ir piesietas pie āķiem, paklāji – pienagloti pie grīdas, citādi viss sagāztos vienā kaudzē!
Protams, Murim un Vufam jārīkojas, un viņi arī rīkojas... kā nu katrs prot. Čaklais un apzinīgais Vufs nolēmis māju pa detaļai vien uznest atpakaļ kalnā, bet mākslinieks Muris, kā allaž, lolo fantastiskas idejas un it nemaz negrib būt darba darītājs.
To, kā veiksies abiem draugiem, vari izlasīt šīs grāmatas 18 stāstiņos. Tu iepazīsi arī vistu fon Ko, cūciņu Rukstiņu, zirgu Ījānu un citus Mura un Vufa kaimiņus! (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Ella un rokeris Pauls

TIMO PARVELA

Ticat vai ne, bet mani aizvien vēl sauc Ella, man ir jauki draugi, jauka klase un jauks skolotājs.Viss būtu patiešām ļoti jauki, ja vien Paulam nedraudētu palikšana uz otru gadu otrajā klasē un skolotājam – izlikšana no mājām. Pauls neprot reizrēķinu. Viņš ir topošā rokzvaigzne, tāpēc uzskata, ka viņa vietā jāmācās menedžerim. Savukārt skolotājam draud izlikšana, tāpēc ka viņa suņi Koijo un Ots naktīs gaudo, bet dienās gaudo mājas pārvaldnieks. Par laimi, Tūks ir izgudrojis plānu, kā izglābt gan Paulu, gan skolotāju. Tūks ir īsts ģēnijs! Plāns ir vienreizīgs, bet vairāk es neteikšu ne vārda – lasiet paši! Noteikti izlasiet arī mūsu pirmo un otro grāmatu! Tās ir tikpat smieklīgas kā šī. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Pastnieks Pele

Piegādājot sūtījumus, Pele satiek Lāča kungu, Zaķu ģimeni, Vāveres kundzi, Kurmja kundzi, jaunkundzes Skudriņas, Rupuča kundzi un daudzus citus zvērus, arī Krokodilus un Mušas kundzi. Daudzveidību un toleranci pret dažādām dzīvības un sadzīves formām šai grāmatiņā var mācīties, raugoties, kā Pele mierīgi pabrauc garām Čūskas kundzei (pastnieks gan nopriecājas, ka šoreiz viņai sūtījumu nav) un ciemojas pie Jetija un sava drauga Pūķa, kura liesmās uzcep pusdienu desiņas. (Jāna Rozes apgāds)

Foto: publicitātes

Glaunais runcis

DR. SEUSS

Kad laukā līst, māsa un brālis istabā garlaikojas. Te viņiem negaidīti uzrodas laika kavētājs – Glaunais Runcis, kurš pāris mirkļos māju pārvērš par raibu un neprātīgu rotaļlaukumu. Dr. Seuss, īstajā vārdā Teodors Geizels, (1904–1991) ir amerikāņu rakstnieks un mākslinieks. Viņš ir slavens visā pasaulē, bet jo īpaši tajās zemēs, kurās runā angliski. Amerikāņu un angļu bērni no viņa grāmatām mācījušies lasīt. Dr. Seuss pratis sagudrot un uzzīmēt jautras blēņas ne tikai tāpēc, lai būtu aizraujoši. Viņš savos tekstos centies iekļaut visus tos vārdus, kurus jāprot izlasīt pirmklasniekam. Arī grāmatas latviskojumā ievēroti paņēmieni, kas palīdz iemācīties lasīt. Lieli burti, īsas rindas, draiskas atskaņas, vienkāršs ritms – tas viss padara lasīšanu līdzīgu rotaļai. Latvijā jau labi zināmi divi citi tēli, kurus radījis Dr. Seuss – negantnieks Grinčs, kurš nozaga Ziemassvētkus, un oranžais meža gariņš Lorakss. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Brālis ozols, māsa liepa

BALTVILKS JĀNIS, FOLKS EDGARS

Gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, Jāņa Rozes apgādā izdota papildināta Jāņa Baltvilka un Edgara Folka grāmata «Brālis ozols, māsa liepa» (pirmoreiz iznākusi izdevniecībā «Liesma» 1985. gadā), kurā var iepazīties ar Latvijas dabas bagātībām – kokiem – un divu leģendāru autoru daiļradi. Jānis Baltvilks (1944–2003) bija biologs, ornitologs, rakstnieks un dzejnieks, ilggadējs žurnāla «Zīlīte» redaktors, vairāku bērnu grāmatu autors. 1988. gadā saņēmis Ojāra Vācieša prēmiju un 2002. gadā – Gada balvu literatūrā par dzejoļu krājumu «Saule met loku». Viņa vārdā nosaukta starptautiskā balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, ko pasniedz kopš 2004. gada.
Mākslinieks Edgars Folks (1951) darbojas glezniecībā, plakātu mākslā, lietišķajā grafikā un grāmatu ilustrācijā (vairāk nekā simt grāmatu ilustrāciju autors). Viņa dabas motīvu gleznojumos vispievilcīgākais ir tieši nedabiskais, sirreālais. Ilustrācijās nav nekā maiga vai sentimentāla, smalki izzīmētās detaļas ņirb gar acīm, bet attēlotie varoņi bieži vien raugās tieši skatītājā pašpārliecināti un diezgan neganti.
Grāmata ir vērtīgs uzziņu avots – skaidrā, bērniem saprotamā valodā tematiskās nodaļās sakārtotas ziņas par izplatītākajām koku sugām Latvijā. Ilustrācijās var pētīt visādus sīkumus un sekot līdzi tēlainiem vizuāliem stāstiem. Savus stāstus par dažādiem kokiem stāsta arī rūpīgi izvēlētas latviešu tautasdziesmas katras nodaļas ievadā. (Jāna Rozes apgāds)

Foto: publicitātes

Krāsainie pirkstiņdarbi

Šajā grāmatā atradīsiet neskaitāmas idejas zīmēšanai ar pirkstu nospiedumiem. Tajā ir daudz brīvas vietas, kur mazajiem pirkstiņiem darboties. Noņemiet vāciņu tintes sūklīšiem un izbaudiet krāsu prieku! (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Kur tu esi, mazais kaķēn?

Kaķu mamma brīnās: kur gan palicis viņas mazulis? Varbūt paslēpies iepirkumu somā? Varbūt ieritinājies segā? Vai varbūt plunčājas vannā?
Šis ir stāsts par kaķēnu un viņa mammu. Grāmatiņa ir ar daudziem pārsteigumu pilniem lodziņiem. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes

Ugunsdzēsējs steidz palīgā

Šī grāmata piedāvā iespēju gan iztēloties, gan lasīt, gan ieklausīties skaņās. Bērns varēs pagriezt stūres ratu, ieslēgt rāciju, piespiest kādu no 11 skaņu podziņām un iejusties ugunsdzēsēja - glābēja tēlā. (Zvaigzne ABC)

Foto: publicitātes
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu