Čārlzs Mensons - pašpasludinātais mesija un ļaunuma simbols

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien slimnīcā mirušais Čārlzs Mensons pazīstams kā harismātisks kulta līderis, kurš savus sekotājus musināja pastrādāt zvērīgas slepkavības. Lai arī netika pierādīts, ka Mensons pats pastrādājis kādu no slepkavībām, viņam piesprieda mūža ieslodzījumu par lomu notikumos, kas 60. gadu beigās izjauca hipiju radīto miera un tolerances atmosfēru Kalifornijā, vēsta raidorganizācija BBC.

Mensons dzimis 1934.gada 12.novembrī Sinsinati, Ohaio štatā kā Čārlzs Milss Medokss. Viņš bija tolaik 16 gadus vecās Ketlīnas Medoksas ārlaulības bērns, taču neilgi pēc dzemdībām viņa apprecējās ar Viljamu Mensonu un dēlam deva viņa patēva uzvārdu.

Ketlīnai bija smagas problēmas ar alkoholu. 1939.gadā viņu apcietināja par degvielas uzpildes stacijas aplaupīšanu, un Mensons nonāca savas tantes un tēvoča aizbildniecībā. Trīs gadus vēlāk Ketlīna tika atbrīvota no apcietinājuma. Kādu laiku viņa ar astoņgadīgo puiku pārvācās no vienas nolaistas istabiņas uz citu, bet tad nolēma nodot viņu adopcijai. Tā vietā Mensons nonāca katoļu zēnu skolā, no kuras gan pēc dažiem mēnešiem aizbēga.

Kad Mensonam apritēja 17 gadu, viņam aiz muguras jau bija vairāki notiesājoši spriedumi par dažādiem noziegumiem.

1954.gadā Mensonu par labu uzvedību priekšlaikus atbrīvoja no cietuma, un viņš devās uz Rietumvirdžīniju pie mātes. Gadu vēlāk viņš apprecējās ar Rozāliju Džīnu Vilisu. Šim mierīgajam posmam Mensona dzīvē pienāca gals, kad viņam par automašīnas zādzību vispirms piesprieda piecu gadu nosacītu sodu, bet to vēlāk mainīja uz trim gadiem cietumā un viņš izšķīrās no sievas.

Mensons pēc tam atkal nokļuva cietumā. 1967.gadā viņu atbrīvoja par spīti Mensona lūgumiem ļaut viņam palikt ieslodzījumā. Viņš bija nodzīvojis cietumā ievērojamu daļu sava mūža, tāpēc bažījās par to, kāda būtu dzīve ārpusē.

Mensons pārcēlās uz Sanfrancisko, kur iepazinās ar bibliotekāra asistenti Mēriju Baningu un pārliecināja viņu ļaut citām sievietēm ievākties viņu kopīgajā dzīvesvietā. Kāds liecinieks stāstīja, ka kompānijā, ko varēja uzskatīt par pirmo «Mensonu ģimeni», esot bijušas vismaz 18 sievietes. Dzīvoklī lielos daudzumos tika lietotas narkotikas, īpaši LSD, un Mensons savas sekotājas pārliecināja, ka ir guru un mesija vienā personā.

1967.gadā Mensons ar vairākām sekotājām ceļoja pa ASV busiņā, kas bija izrotāts ar hipiju simboliem. «Mensonu ģimene» apmetās mājā, kas piederēja grupas «Beach Boys» bundziniekam Denisam Vilsonam, un mūziķis iepazīstināja Mensonu ar saviem draugiem mūzikas industrijā un šovbiznesā.

Beigu beigās ģimeni no mājas patrieca Vilsona menedžeris, un «ģimene» pārcēlās uz pamestu rančo, kur Mensons kļuva apsēsts ar grupas «The Beatles» dziesmu «Helter Skelter». Nevainīgos dziesmu vārdus Mensons iztulkoja kā zīmi par rasu kara sākumu.

Pirmā «Mensonu ģimenes» slepkavība notika 1969.gada jūlijā. Mensons nosūtīja trīs sekotājus uz paziņas Gerija Hinmena māju, jo uzskatīja, ka tur paslēpta nauda. Hinmenu divas dienas turēja kā ķīlnieku un pēc tam nodūra.

Augustā Mensons četrus sekotājus aizsūtīja uz mūzikas producenta Terija Melčera māju, liekot nogalināt ikvienu, ko viņa sekotāji tur satiks. Melčers bija noraidījis Mensona lūgumu noslēgt ar viņu ierakstu līgumu.

Taču Melčers bija pārcēlies, un māja, kurā producents kādreiz dzīvoja, bija izīrēta režisoram Romānam Polaņskim un viņa sievai Šāronai Teitai. Mensona bandas locekļi vispirms nošāva 18 gadus vecu jaunieti, ko satika mājas ārpusē, un devās iekšā. Tur viņi nogalināja pārējos mājas iemītniekus, tai skaitā Teitu, kura bija pēdējā grūtniecības mēnesī. Polaņskis tobrīd atradās Londonā.

Nākamajā vakarā «Mensonu ģimene» noslepkavoja vēl divus cilvēkus - uzņēmēju Leno Labjanku un viņa sievu Rozmariju. Pēdējais «Mensonu ģimenes» upuris bija filmu kaskadieris Donalds Šī, kura mirstīgās atliekas atrada tikai astoņus gadus vēlāk - 1977.gadā.

Policija sākumā neuzskatīja, ka Teitas un Labjanku slepkavības ir saistītas, kamēr par vandalismu netika aizturēti «Mensonu ģimenes» locekļi. Viena no Mensona sekotājām - Sūzena Atkinsa - diviem citiem ieslodzītajiem pastāstīja par savu iesaisti slepkavībās, un viņi par to paziņoja cietuma apsargiem.

Mensonam un trim citiem apsūdzētajiem sākotnēji piesprieda nāvessodu. Taču 1972.gadā Kalifornijā nāvessodi tika aizliegti, un sodamērs tika nomainīts pret mūža ieslodzījumu.

Mensons turpināja sniegt intervijas no cietuma, un viņa bēdīgā slava nemitējās vēl vairākus desmitus gadu. Viena no viņa pielūdzējām bija Eftone Elēna Bērtona, kura ar Mensonu sāka sarakstīties 2007.gadā, kad viņa pati bija tikai 17 gadus veca. 2014.gadā jaunā sieviete paziņoja, ka esot saderinājusies ar Mensonu. Lai arī pārim tika izdota laulību atļauja, kāzas tā arī nenotika.

«Mensona vārds ir kļuvis par metaforu ļaunumam, un ļaunumam ir sava pievilcība,» norāda Mensona prokurors Vinsents Buljiosi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu