Venecuēla par absurdām sauc ES tai piemērotās sankcijas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venecuēla pirmdien nosodīja tai piemērotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas, nosaucot tās par nelikumīgām un absurdām.

Karakasa uzsvēra, ka sankcijas pārkāpj starptautiskās tiesības un valstu suverenitātes, tautu pašnoteikšanās un neiejaukšanās citu valstu iekšējās lietās «svētos» principus.

«Eiropas institūcijas parāda savu nožēlojamo un apkaunojošo padevību Savienoto Valstu valdībai,» paziņoja Venecuēlas Ārlietu ministrija.

Neesot arī sakritība, ka sankcijas piemērotas neilgi pirms trešdien gaidāmajām Venecuēlas valdības un opozīcijas sarunām Dominikānas Republikā, norādīja ministrija.

Jau vēstīts, ka ES ārlietu ministri pirmdien vienojušies par ierobežotu sankciju, tostarp ieroču embargo ieviešanu pret Venecuēlu, kur turpina pieaugt «politiskā polarizācija».

Ministri vienojušies arī par tiesiskā ietvara izstrādi individuālo sankciju vēršanai pret fiziskajām un juridiskajām personām, paredzot ceļošanas ierobežojumus un aresta uzlikšanu īpašumiem.

«Šie pasākumi tiks izmantoti pakāpeniski un elastīgi un var tikt paplašināti, vēršoties pret tiem, kas saistīti ar demokrātisko principu un likuma varas neievērošanu, kā arī ar cilvēktiesību pārkāpumiem,» teikts dalībvalstu ārlietu ministru kopīgajā paziņojumā, piebilstot, ka sankciju mērķis nav kaitēt venecuēliešu tautai, kuras «ciešanas ES vēlas atvieglot».

Ministri uzsvēruši, ka galvenā «atbildība par krīzes izbeigšanu Venecuēlā gulstas uz pašu valsti», aicinot valdību ar vēlēšanu palīdzību «steidzami atjaunot demokrātisko leģitimitāti».

ES aicinājusi Venecuēlu nodrošināt 15.oktobrī notikušo reģionālo vēlēšanu rezultātu «pilnīgu caurskatāmību».

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem autoritārā prezidenta Nikolasa Maduro vadītā valdošā Apvienotā sociālistiskā partija uzvarēja 18 no 23 Venecuēlas reģioniem, taču opozīcija apgalvo, ka balsošanas rezultāti esot viltoti.

Politisko spriedzi Venecuēlā vairojis arī Maduro mēģinājums konsolidēt savu varu, atņemot pilnvaras opozīcijas kontrolētajam parlamentam un nododot tās jaunizveidotajai konstitucionālajai sapulcei, kurai jāizstrādā jauns pamatlikums.

ES norādījusi, ka tā nevar atzīt konstitucionālo sapulci, jo pastāv «nopietnas šaubas par tās leģitimitāti un pārstāvnieciskumu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu