Turcijā islāma garīdzniekiem atļauj reģistrēt laulības

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas parlaments trešdien atbalstīja rosinājumu valsts apstiprinātiem sunnītu musulmaņu garīdzniekiem reģistrēt laulības, vēstīja telekanāls «CNN Turk».

Līdz šim Turcijā tika atzītas tikai civilās laulības, lai arī pāri bieži oficiālo ceremoniju izvēlējās papildināt arī ar reliģisko.

Likumprojektu atbalstīja Turcijā valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) un nacionālisti. Likumprojekta atbalstītāji atbalstītāji uzskata, ka tas atbilst kultūras prasībām un novērsīs nereģistrētas laulības.

Likumprojektu aktīvi atbalstīja arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans.

Tikmēr vadošā opozīcijas partija Republikāniskā Tautas partija (CHP) pauda bažas par reliģijas un valsts nošķiršanu. Daži kritiķi arī norādījuši, ka likumprojektā nav paredzētas līdzvērtīgas iespējas tiem, kuri nepieder sunnītu islāmam.

Pret likumprojektu iebilda arī kurdu Tautas demokrātiskā partija (HDP), vēršot uzmanību uz sieviešu tiesību vājināšanos.

Turcija ir sekulāra valsts, tomēr tajā aizvien vairāk nostiprinās konservatīvā islāma tendences.

Pēdējā laikā sieviešu tiesības organizācijas ir paudušas bažas par nepilngadīgo laulībām, kuru skaits, kā tās uzskata, pieaugs, ja valsts apstirpināti garīdznieki varēs reģistrēt laulības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu