Meja par ES pilsoņiem Lielbritānijā: Vēlamies, lai jūs paliekat

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien teica runu Florencē, kurā iezīmēja Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) attiecības pēc «Brexit». Meja savā runā apstiprināja, ka Lielbritānija pēc izstāšanās no ES negatavojas no valsts padzīt tur dzīvojošos un strādājošos ES valstu pilsoņus.

Viens no visvairāk apspriestajiem jautājumiem saistībā ar «Brexit» ir ES pilsoņu statuss Lielbritānijā pēc 2019.gadā gaidāmās izstāšanās no bloka.

Saskaņā ar 2016.gada aplēsēm Lielbritānijā dzīvo apmēram 3,6 miljoni cilvēku, kuri ir kādas citas ES valsts pilsoņi. Tie ir apmēram 6% no kopējā Lielbritānijas iedzīvotāju skaita.

«Es atkārtoju visiem ES pilsoņiem, kuri ir apmetušies uz dzīvi Lielbritānijā: mēs vēlamies, lai paliekat, mēs jūs novērtējam un pateicamies par ieguldījumu mūsu sabiedrībā,» runā Florencē sacīja Meja.

«Viens no maniem primārajiem mērķiem šajās sarunās ir nodrošināt, ka varat turpināt savu dzīvi kā līdz šim,» viņa turpināja. «Es vēlos mūsu vienošanos par pilsoņu tiesībām pilnībā iekļaut Lielbritānijas likumos. Nevienam nevajadzētu rasties šaubām par mūsu tiesu neatkarību vai stingrību, ar kādu tās aizstāv indivīdu tiesības.»

Meja arī rosināja iesviest divu gadu pārejas periodu pēc tam, kad Lielbritānija būs izstājusies no ES. Viņa arī pauda zināmu piekāpšanos Briselei jautājumā par Lielbritānijas finansiālo saistību pildīšanu un ES pilsoņu statusu. Viņas runu asi kritizēja eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) bijušais līderis Naidžels Farāžs, sakot, ka Meja esot «nodevusi 52% Lielbritānijas vēlētāju», kuri balsoja par valsts izstāšanos no ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu