Svarīgākie jautājumi un atbildes par 11. septembra teroraktu (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Apritējuši 19 gadi kopš 2001. gada 11. septembra, kad divas lidmašīnas viena pēc otras ietriecās Pasaules tirdzniecības centra augstceltnēs ASV. Trešā sadragāja Pentagonu, bet ceturtā avarēja Pensilvānijā. Lai arī cilvēki joprojām diskutē par to, vai teroristu uzbrukumi 11. septembra rītā nav prasmīgi iestudēta ASV valdības izrāde, ir svarīgi iepazīties ar jautājumiem un atbildēm, kas veido traģiskā notikuma pamatu.

Cik cilvēku gāja bojā vai tika ievainoti 11. septembrī?

11. septembra teroraktu laikā izdzisa 2996 cilvēku dzīvības un tika ievainoti vairāk nekā 6000 cilvēki, kas šo traģēdiju padarīja par nāvējošāko uzbrukumu ASV to pastāvēšanas vēsturē.

Otrajā vietā pēc upuru skaita atrodas uzbrukums Pērlhārborai 1941. gadā, kad dzīvību zaudēja 2403 cilvēki.

Kas bija atbildīgs par 11. septembra teroraktu?

Atbildību par 11. septembra teroraktu organizēšanu uzņēmās teroristu grupējums «Al-Qaeda». Neilgi pirms terorakta grupējuma līderis Osama bin Ladens Amerikai bija pieteicis «svēto karu» jeb džihādu.

Deviņpadsmit teroristi, kas bija iesaistīti uzbrukumos, bija no Saūda Arābijas, bet pārējie – no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Ēģiptes un Libānas. Daudzi no viņiem bija dzīvojuši Eiropā un Amerikā.

Kādam mērķim kalpoja Pasaules tirdzniecības centrs pirms 11. septembra?

Pasaules tirdzniecības centra komplekss atradās Manhetenā un sastāvēja no septiņām ēkām, kas lielākoties kalpoja kā biroji un komerciālās telpas. 20. gadsimta 70. gados, kad «dvīņu torņi» tika atklāti, tie kļuva par augstākajām ēkām pasaulē, sasniedzot teju 400 metrus lielu augstumu.

Vai Pasaules tirdzniecības centra augstceltnes piedzīvoja teroraktu pirmo reizi?

Nē. 1993. gadā teroristi Pasaules tirdzniecības centra kompleksa pazemes autostāvvietā detonēja spridzekli, kas bija ievietots kravas automašīnā. Sprādziena vilnis sasniedza septīto torņa stāvu, nogalinot sešus, bet ievainojot vairāk nekā tūkstoš cilvēku. Torņi spēja izturēt sprādzienu un nesabrukt.

ASV varas iestādes vēlāk arestēja teroristus, kas bija atbildīgi par sprādzienu.

Vai ASV varas iestādes nojauta, ka tiek plānots terorakts?

Pirms 11. septembra norisinājās vairāki incidenti, kas liecināja par to, ka briest kaut kas lielāks, to skaitā 1993. gada terorakts Pasaules tirdzniecības centra kompleksa pazemes autostāvvietā, 1998. gada ASV vēstniecību Kenijā un Tanzānijā spridzināšanas un 2000. gada uzbrukums ASV militārajam kuģim «USS Cole», kad tas atradās Jemenā.

Pastāv informācija, ka ASV varas iestādes pat bija nonākušas uz pēdām dažiem teroristiem, kas piedalījās 11. septembra teroraktā, tomēr drošības mēri nekad netika pieņemti.

Cik ilgs laiks bija vajadzīgs, lai atrastu Osama bin Ladenu?

Neskatoties uz to, ka par Osamas bin Ladena galvu tika izsludināta 25 miljonus liela atlīdzība, ASV varas iestādēm bija vajadzīgi 10 gadi, lai sadzītu viņam pēdas. Bin Ladens tiek uzskatīts par 11. septembra teroraktu galveno organizatoru.

2011. gada 2. maijā ASV Īpašo spēku vienība iebruka Osamas bin Ladena privātmājā Abotābādas priekšpilsētā Bilalā un nogalināja teroristu vadoni.

Kas šobrīd atrodas dvīņu torņu vietā?

Vietā, kur atradās Pasaules tirdzniecības centra ēku komplekss, pašlaik atrodas Nacionālais 11. septembra memoriāls un muzejs, kā arī 540 metrus augsts debesskrāpis. Tiek plānots būvēt arī otru debesskrāpi, kas kopā veidos jauno Pasaules tirdzniecības centru.

Kā ir mainījusies Amerika pēc 11. septembra?

11. septembra terorakti ievērojami iespaidoja gan ASV, gan Eiropas un citu valstu attieksmi pret terorismu un drošības līdzekļiem, kas tiek pieņemti lidostās un lidmašīnās. ASV tika izveidots īpašs departaments, kas ir atbildīgs par drošību lidostās.

«Tagad mēs fokusējamies uz terorisma draudiem un to novēršanu krietni vairāk nekā pirms 11. septembra,» izteicās nacionālās drošības eksperts Daniels Baimens.

Vai mūsdienās ir iespējams līdzīgs terorakts?

Nav izslēgts, ka arī mūsdienās varētu notikt līdzīgs terorakts, tomēr šāda iespēja ir ļoti maza. ASV drošības dienesti attīstījuši komunikāciju ar citām valstīm, pievērš ļoti lielu uzmanību tūristiem un sadarbojas ar ASV musulmaņu kopienām, tāpēc noorganizēt tik apjomīgu teroraktu ASV būtu ļoti grūti.

«Viss tas, kas noveda līdz 11. septembrim, šodien būtu ļoti sarežģīti izdarāms,» piebilda Baimens.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu