Divas trešdaļas lietuviešu Astravjecas AES uzskata par draudu drošībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Divas trešdaļas Lietuvas iedzīvotāju uzskata, ka Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas topošā Astravjecas atomelektrostacija (AES) apdraud Lietuvas drošību, liecina aptauja, ko pēc ziņu aģentūras BNS pasūtījuma veikusi sabiedriskās domas pētījumu kompānija RAIT.

65% reprezentatīvā pētījuma dalībnieku pauduši viedokli, ka šī spēkstacija rada apdraudējumu viņu valsts drošībai, 23% izteikušies, ka draudus nesaskata, bet 12% atbildējuši, ka viņiem noteikta viedokļa šajā jautājumā nav.

Aptaujā, kas veikta no 10. līdz 24. augustam, uzklausīti 1014 Lietuvas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķir tikai aptuveni 110 kilometri.

Būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas «Rosatom» meitassabiedrība «Atomstrojeksport».

Lietuvas amatpersonas uzskata, ka spēkstacija tiek celta, neievērojot drošības prasības. Pastāv arī bažas, ka jaunā AES varētu traucēt Lietuvai sinhronizēt savus elektrotīklus ar Rietumeiropu.

Minska noraida Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētā spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem. Vienlaikus Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk, savukārt Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Lietuvas Seims pieņēmis likumu, kurā paredzēts boikotēt elektroenerģiju, kas tiks saražota Astravjecā, bet daļa ekspertu norāda, ka šim solim nebūs īpašas jēgas, ja boikotam nepievienosies Lietuvas kaimiņvalstis, pirmām kārtām Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu