Teksasieši atgriežas vētras «Hārvijs» izpostītajās mājās

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Tūkstošiem Teksasas iedzīvotāju nedēļas nogalē atgriezās mājās, no kurām bija spiesti evakuēties vētras «Hārvijs» un tai sekojošo plūdu dēļ. Daudzās mājvietās grīdu joprojām klāja ūdens, un tajā peldēja personīgās mantas, fotogrāfijas un vērtīgas lietas, ko saimnieki nepaspēja paņemt līdzi, vēsta raidorganizācija CNN.

«Sirreāli - tas ir gadsimta pieticīgākais apzīmējums,» sacīja Hjūstonas iedzīvotājs Bils Volfs, stāvot līdz viduklim ūdenī savas mājas viesistabā. «Noskatīties, kā pa tavu ielu brauc deviņus metrus gara zvejas laiva, ir kaut kas neiedomājams.»

Atgriežoties ģimenes mājās Hjūstonā, Raienam Šortam nākas brist pa ūdeni, kas sniedzas viņam līdz ceļiem. Viņa soļi liek izkustēties rotaļlietu, lamināta gabalu un citu nieku jūrai.

«Nedomāju, ka skumstu,» sacīja Šorts, kurš cerēja no dzīvokļa izglābt dokumentus, darba apģērbu un datoru. «Es gribu turpināt savu dzīvi.»

34 gadus vecais Šorts ar sievu un mazuli tikai pirms četriem mēnešiem ievācās jaunajās mājās. Ģimene pat vēl nebija paspējusi iepazīties ar kaimiņiem.

No Hjūstonas un tuvējām vietām evakuētie cilvēki pazaudējuši daudzas vērtīgas lietas. Taču Volfs un citi apgalvo, ka vissāpīgāk esot bijis zaudēt ģimenes fotogrāfiju albumus, bērnu zīmētus dzimšanas dienas apsveikumus un citas mantas ar sentimentālu vērtību.

«Tās ir lietas, ko nevar aizstāt,» sacīja Volfs, turot rokās pilošu papīra gabalu - paziņojumu par viņa dēla piedzimšanu.

«Hārvijs» nodarījis bojājumus vairāk nekā 100 000 mājvietu. Vairāk nekā 103 000 cilvēku Teksasā saņems palīdzību no valdības, tai skaitā līdzekļus pagaidu mitekļa īrei un zaudēto mantu aizstāšanai.

Hjūstonas ielās krājas matrači, izmirkuši dīvāni un koka gabali.

«Mēs šo māju nopirkām pirms diviem mēnešiem. Mēs pārcēlāmies no Galvestonas, jo tur bieži bija viesuļvētras, un te mūs sagaida tieši tas pats,» teica Rubens Rinkons.

Teksasas gubernators Gregs Ebots sacījis, ka Hjūstonas atjaunošana varētu izmaksāt līdz 180 miljardiem ASV dolāru (150 miljardiem eiro). Valdība Kongresam jau pieprasījusi rast 7,85 miljardus dolāru (6,6 miljardus eiro), ko Ebots nodēvējis par «pirmo iemaksu».

«Hārvijs» 25.augustā sasniedza ASV piekrasti Teksasā kā ceturtās kategorijas viesuļvētra, bet vēlāk zaudēja sparu, pārtopot tropiskajā vētrā. 30.augustā šī tropiskā vētra atkal sasniedza sauszemi Luiziānā.

«Hārvijs» zaudējis spēku un pārtapis tropiskajā ciklonā, turpinot virzīties dziļāk ASV iekšienē; varasiestādes ir brīdinājušas par iespējamiem plūdiem Kentuki un Tenesī pavalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu