Stoltenbergs mudina Krieviju garantēt manevru caurskatāmību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien mudināja Krieviju, kas līdzās alianses austrumu robežām gatavojas vērienīgiem manevriem «Zapad», rīkoties atbilstoši noteikumiem par caurskatāmību.

«Es aicinu Krieviju nodrošināt, ka tā rīkojas atbilstoši EDSO Vīnes dokumenta saistībām, jo, paredzami, caurskatāmība ir īpaši svarīga, kad notiek paaugstināta militārā aktivitāte līdzās mūsu robežām,» ar Polijas premjerministri Beātu Šidlo kopīgajā preses konferencē Varšavā sacīja Stoltenbergs.

Vīnes dokumentā noteikts, ka visām pusēm ir jānodrošina savlaicīga informācija par manevriem un jāļauj darboties novērotāju komandām, lai izvairītos no bīstamiem pārpratumiem.

Vēl ceturtdien, uzturoties Romā, Stoltenbergs Maskavai veltīja krietni asākus izteikumus, norādot, ka «Krievijas agresīvā uzvedība grauj Eiropas stabilitāti un drošību».

Piektdien viņš solīja, ka alianse būs «ļoti vērīga, kad šie manevri [«Zapad»] notiks nākammēnes» Baltkrievijā, kas robežojas ar NATO dalībvalstīm Latviju, Lietuvu un Poliju.

Atbilstoši Vīnes dokumenta nosacījumiem par manevriem, kuros piedalās vairāk nekā 13 000 karavīru, ir jāinformē iepriekš un tiem ir jābūt atvērtiem novērotājiem.

Baltkrievija apgalvo, ka 2017.gada manevros «Zapad» piedalīsies vien 12 700 karavīru, savukārt Lietuva un citi kritiķi pieļauj, ka karavīru skaits varētu sasniegt pat 100 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu