Bailes un neziņa: cilvēki Barselonā atceras terorakta šausmas un meklē tuviniekus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc nežēlīgā terora akta Barselonā, kad «Islāma valsts» teroristi ar automašīnu ietriecās cilvēkos populārā tūristu ielā, pilsētu pārņēmušas bailes. Daudzi izmisīgi meklē savus tuvos cilvēkus, ar kuriem nav izdevies sazināties pēc traģēdijas, kurā dzīvību zaudēja 14 cilvēki, bet vēl apmēram 100 tika ievainoti.

Vietējie mediji ziņo, ka terorakta upuru vidū esot trīs gadus vecs bērns, par kura dzīvību cīnījās Sanpau slimnīcas ārsti, taču bērnu izglābt neizdevās.

Amerikāniete Heidija Nunesa baudīja atvaļinājumu ar vīru Džaredu Takeru. Pāris atradās kioskā uz tūristu pārpilnās Ramblas ielas un uz brīdi pašķīrās, kad Takers devās uz tualeti, raidorganizācijai ABC pastāstīja Nunesas brālis Kalanijs Kalnui.

«Viņš aizgāja, un pēc dažām sekundēm [Nunesu] pagrūda. Viņa apjukusi centās atrast vīru. Policija viņu no turienes evakuēja,» stāsta brālis.

Meklējot vīru, Nunesa atgriezās traģēdijas vietā un aptaujāja slimnīcas un Sarkano Krustu, taču veltīgi. «Viņa nevar atrast nekādu informāciju,» stāsta Kalnui. «Vēl nav publiskoti cietušo un bojāgājušo vārdi.»

Spānijas brīvprātīgie glābēji paziņojuši, ka teroraktā cietušo vidū esot Spānijas, Francijas, Vācijas, Nīderlandes, Argentīnas, Venecuēlas, Beļģijas, Austrālijas, Ungārijas, Peru, Rumānijas, Īrijas, Grieķijas, Kubas, Maķedonijas, Ķīnas, Itālijas un Alžīrijas pilsoņi. Katalonijas valdība norāda, ka cietuši vismaz 24 valstu piederīgie. Pagaidām nav informācijas, ka to vidū būtu bijuši latvieši.

Uzbrukuma laikā daudzi cilvēki patvērās tuvējos veikalos. «Es redzēju, kā cilvēki uzlido gaisā, un visi skrēja iekšā veikalos abās ielas pusēs,» raidorganizācijai CNN pastāstīja aculiecinieks Ali Širzainaja. «Redzēju daudzas ātrās palīdzības mašīnas, daudzus glābēju auto gandrīz uzreiz.»

Cits liecinieks, kurš bija paslēpies veikalā, esot dzirdējis šāvienus, ziņo televīzijas kanāls TVE24. Vēl kāds lēsa, ka teroristu auto pārvietojies ar ātrumu apmēram 80 kilometri stundā.

Ceturtdien ap plkst.17.00 īrēts «Fiat» minibuss ietriecās cilvēkos uz Ramblas ielas, kur parasti ir daudz tūristu. Automašīna nobrauca apmēram 500 metrus, svārstoties no vienas puses uz otru, vēsta britu laikraksts «The Daily Telegraph». Skaistā tūristu iela pārvērtās asinspirtī. Bojāgājušie un cietušie gulēja uz ielas, daži klāti ar asinīm, citi ar lauztiem kauliem. Cilvēki panikā skrēja prom no Ramblas ielas, daži turot rokās mazus bērnus.

Britu tūrists Kīts Velings Barselonā ieradās trešdien ar sievu un deviņus gadus veco meitu. Teroristu vadītais auto pabrauca viņiem garām, un, kad sākās panika, ģimene paslēpās tuvējā restorānā. «Cilvēki kliedza, un mēs izdzirdējām troksni. Kāds iekliedzās, ka šauj,» viņš atceras. «Ar ģimeni ieskrējām restorānā kopā ar vēl apmēram 40 cilvēkiem.»

«Sākumā cilvēki bija izmisumā, daudzi raudāja, tai skaitā maza meitene - apmēram trīs gadus veca,» viņš stāsta.

Skotu advokāts Āmers Anvars Ramblas ielā meklēja sporta tērpu savam deviņus gadus vecajam dēlam. «Es biju Ramblā, bija skaista vasaras diena. Tur bija tūkstošiem tūristu,» Glāzgovas universitātes rektors teica BBC radioraidījumā «Good Morning Scotland». «Grasījos apstāties un paēst, bet bija pārāk daudz cilvēku. Mans dēls, kurš ir deviņus gadus vecs un laimīgā kārtā nebija ar mani, bet gan Glāzgovā, lūdza viņam nopirkt Barselonas futbola formu, tāpēc turpināju ceļu.»

«Pagāja tikai desmit sekundes, un es dzirdēju sadursmi. Dzirdēju kliedzienus. Pagriezos un redzēju simtiem cilvēku skrienam,» stāsta Anvars.

Viņš teica, ka viņam līdzās kāda sieviete kliegusi, jo neesot varējusi atrast savus bērnus. «Viņa histēriski kliedza. Policists aplika viņai roku un aizveda prom,» stāta Anvars. Viņš arī atklāja, ka nokļūšana atpakaļ viesnīcā, kas parasti ir piecu minūšu gājiena attālumā no Ramblas ielas, šoreiz prasījusi piecas stundas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu