Irāna sola reaģēt uz jaunajām ASV sankcijām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Irāna piektdien nosodīja ASV Kongresa augšpalātā Senātā atbalstīto likumprojektu, kas paredz Teherānai piemērot jaunas sankcijas, solot atbildēt ar atbilstošiem un adekvātiem pretpasākumiem.

Teherāna «spers atbilstošus un piemērotus soļus, lai garantētu tās nacionālās intereses», Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvja Bahrama Gasemi teikto citēja ziņu aģentūra ISNA.

Gasemi uzsvēra, ka vēršanās pret Irānas ballistisko raķešu programmu ir «absolūti nelikumīga un neleģitīma».

«Irānas bruņotie spēki turpinās aizsargāt valsts drošību un intereses,» viņš piebilda. «Irānas ballistisko raķešu programma ir absolūti leģitīma,» uzsvēra ministrijas pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Senāts ceturtdien pieņēma likumprojektu par sankcijām pret Irānu un Krieviju.

Abu partiju atbalstītais likumprojekts tika pieņemts ar 98 senatoru balsīm par un tikai divām balsīm pret. Pret jauno sankciju paketi balsoja neatkarīgais senators Bērnijs Sanderss un republikāņu senators Rends Pols.

Balsojums notika vairāk nekā piecus mēnešus pēc tam, kad ASV izlūkdienesti konstatēja, ka Maskava ir tīši iejaukusies 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā. ASV kongresmeņi arī ilgi centušies panākt jaunas sankcijas pret Irānu, lai sodītu šo valsti par tās ballistisko raķešu programmu un atbalsta turpināšanu teroristu grupējumiem.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons ir paudis tikai atturīgu atbalstu sankcijām pret Krieviju. Tā kā likumprojektā ietvertas sankcijas pret divām valstīm, tad Baltajam namam, mēģinot noraidīt jaunās sankcijas pret Krieviju, būtu pretēji savai pārliecībai jānoraida arī sankciju pastiprināšana pret Irānu.

Likumprojekts, par kuru vēl balsos Pārstāvju palāta, dos Kongresam lielākas tiesības sankciju politikas noteikšanā pret Krieviju. Saskaņā ar to Kongresam būs jāizvērtē jebkādi ASV prezidenta Donalda Trampa mēģinājumi mīkstināt vai atcelt sankcijas pret Maskavu.

Senāta pieņemtais likumprojekts nosaka sankcijas pret cilvēkiem, kas ir iesaistīti Irānas ballistisko raķešu programmā, un šo cilvēku darījumu partneriem. Tas arī paredz piemērot pretterorisma sankcijas pret Irānas Revolucionāro gvardi un īstenot ieroču embargo.

Likumprojekts paredz piešķirt likuma spēku pašreizējām sankcijām pret Krieviju, ko ar rīkojuma palīdzību piemēroja bijušais prezidents Baraks Obama, un noteikt jaunas sankcijas plašam cilvēku lokam, tai skaitā korupcijā iesaistītiem Krievijas pilsoņiem, par cilvēktiesību pārkāpumiem atbildīgajiem un tiem, kas piegādā ieročus Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai.

Plašas jaunas sankcijas tiktu noteiktas pret Krievijas kalnrūpniecības, metalurģijas, kuģu pārvadājumu un dzelzceļa nozarēm.

Tas arī paredz sankcijas pret cilvēkiem, kas veic «ļaunprātīgu kiberdarbību Krievijas valdības uzdevumā». Sankcijām tiks pakļauti arī Krievijas izlūkošanas un aizsardzības aģentūru darījumu partneri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu