Gailītis: Pašvaldībai pārņemot Lielos kapus, Rīgas pieminekļu aģentūras darbs trīskāršosies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas pilsētai pārņemot Lielos kapus, pašvaldības aģentūras «Rīgas pieminekļu aģentūru» (RPA) darba apjoms trīskāršosies, pauda aģentūras direktors Guntis Gailītis.

Pašreiz RPA strādā pie koncepcijas izstrādes Lielo kapu sakārtošanai. Tiek veiktas sarunas ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI), Rīgas Tehnisko universitāti, vēsturniekiem, speciālistiem un sabiedrību, lai līdz rudenim apkopotu viedokļus par teritorijas attīstības koncepciju. Iespējams, tiks veidota sabiedriskā padome jautājuma risināšanai.

«Ir jābūt skaidram konceptam, vai teritorija tiks attīstīta kā parks, rotaļlaukums, skvērs, nekropole vai vēl kas cits. Turklāt jārod skaidrība par visām arhitektoniskajām būvēm un pieminekļiem, kā arī par to, kas par personībām tur ir apglabātas. Jāsaprot nākotnes vīzija, ko mēs šajā teritorijā gribam redzēt,» skaidroja Gailītis.

Viņš uzsvēra, ka Lielo kapu sakārtošana prasīs milzu līdzekļus un neizslēdza iespēju, ka papildu finansējumu varētu iegūt, sadarbojoties ar apbedīto radiem.

«Lielo kapu saglabāšanai ir vajadzīga ļoti liela vēsturiskā izpēte. Darbu apjoms ir grandiozs un Rīgas pilsēta diez vai saprata, ko viņa uzņemās, iegādājoties Lielos kapus. Teritorijā daudz kas ir darīts, bet pašreiz viss ir lielā haosā, kas ir metodiski jāsakārto,» pauda Gailītis

Teritorija ar visām kapličām ir neparasta lieta Latvijai, bet, pateicoties tiem, var saprast, kas ir bijusi Rīgā, kādi cilvēki te dzīvojuši, kās bijis sociāli ekonomiskais stāvoklis, skaidroja RPA direktors.

«Lielajos kapos guļ Rīgas «zelta laiks«. Tur ir apglabāti nacionālie varoņi, strēlnieki, zinātnieki, kultūras darbinieki, biznesa cilvēki, arhitekti - cilvēki, kuriem mums jāpateicas, ka viņi radīja Rīgu,» pauda Gailītis.

Aģentūra plānojusi sadarboties arī ar Eiropas un Pēterburgas institūcijām, kas pārvalda šādas nekropoles, kā arī rīkot starptautisku konferenci tieši par senajām kapsētām un memoriāliem pilsētas ārtelpā.

Lielo kapu teritorijā iecerēts izvietot informācijas zīmes, atjaunot Zemes mātes datorizēto biroju. Gailītis norādīja, ka pašreiz galvenais ir saglabāt tās celtnes, kas brūk, tomēr vēl notiek diskusijas, vai ir vērts tērēt naudu konservācijas darbiem vai labāk būtu uzreiz veikt restaurāciju.

Viņš arī apstiprināja, ka šodien Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja atbalstīja 30 000 eiro piešķiršanu RPA Lielo kapu saglabāšanas un atjaunošanas darbu sākšanai. Turklāt RPA arī izpildījusi Rīgas domes Īpašuma departamenta lūgumu un iesniegusi Lielo kapu pašreizējā stāvokļa foto fiksācijas par 514 objektiem. Veikto darbu izmaksas sastādīja 1815 eiro. Arī to piešķiršanu šodien atbalstīja komitejas deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu