Barča par labu veselības finansēšanai aicinās lielām algām nepiemērot neapliekamo minimumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) par labu veselības aprūpes finansēšanai aicinās Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) vērtēt iespēju algām noteikt slieksni, kad neapliekamais minimums vairs netiek piemērots.

Kā šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē teica Barča, šādu risinājumu būtu svarīgi izvērtēt, turklāt senioriem varētu noteikt nedaudz lielāku neapliekamo minimumu nekā 250 eiro, kas patlaban iecerēts nodokļu reformas ietvarā.

Pēc Barčas paustā, neapliekamo minimumu varētu nepiemērot tiem, kas pelna virs 1000 eiro.

Arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis piekrita idejai par neapliekamā minimuma sliekšņa noteikšanu, jo vajadzētu izdarīt to, ar ko solidaritātes nodoklis līdz galam nebija precīzs. «Iespējams, ka ar šādiem soļiem vajadzētu iet. Tie ir dramatiski, bet godīgi, adekvāti un aizsegtu solidaritātes nodokli,» teica Apinis.

Vienlaikus deputāts Hosams Abu Meri (V) norādīja, ka nepieciešamā finansējuma avoti ir dažādi, taču viņš neatbalsta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanu, jo šādam lēmumam jābūt saistītam ar krīzi. «Šobrīd nav krīze, jā, krīze medicīnā, es piekrītu, bet ir citi risinājumi,» teica Abu Meri.

Pēc viņa domām, viena procentpunkta PVN palielināšana nemaz nav solidāra, jo ietekmēs cilvēkus ar zemiem ienākumiem, un šāds lēmums vēl vairāk palielinās nevienlīdzību sabiedrības vidū.

Abu Meri tāpat kā vairāki citi deputāti uzskata, ka veselības aprūpes finansēšanai jāiezīmē sociālās iemaksas, kas nodrošinās arī iespēju redzēt, kurš Latvijas iedzīvotājs maksā nodokļus un kurš nemaksā.

Deputāts Andris Bērziņš (ZZS) piebilda, ka nodokļu reformas kontekstā jāskata arī jautājums par e-veselību, jo, ja tā nedarbosies, nebūs iespējams redzēt precīzu naudas izlietojumu. «E-veselība nav vienkārši virtuāla spēle jeb kaut kāda iegriba, tā ir kontrole pār naudas līdzekļiem,» pauda Bērziņš.

Tāpat viņš norādīja, ka ir neizpratnē par solidaritātes nodokļa atcelšanu un to neatbalsta, jo tādējādi valsts zaudē 40 miljonus eiro.

Kā ziņots, Ministru prezidenta vadītā veselības darba grupa piedāvās koalīcijai lemt par vienu no diviem veselības nozares finansēšanas avotiem - obligāto sociālo apdrošināšanu sasaistīt ar minimālajām sociālajām iemaksām un novirzīt veselības aprūpei 1,5% no sociālā budžeta, to kompensējot, par vienu procentpunktu ceļot pievienotās vērtības nodokli (PVN), vai arī ieviest obligāto veselības apdrošināšanu ar fiksētu vai diferencētu ikmēneša maksājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu