Dokumentu noplūdinātāja «WikiLeaks» Meninga paliks aktīvā dienestā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kareive Čelsija Meninga, kas notiesāta par slepenu ASV dokumentu noplūdināšanu vietnei «WikiLeaks», kura tos publiskoja, pēc trešdien paredzētās atbrīvošanas no cietuma paliks aktīvā dienestā īpašā statusā, otrdien paziņoja ASV Armija.

Armijas preses sekretāre pulkvežleitnante Dženifera Džonsone pavēstīja, ka Meninga būs «papildu atvaļinājumā», kamēr tiek izskatīta apelācija pret sodu, ko viņai piesprieda karatiesa. Šajā statusā viņai netiks maksāta alga par dienestu, bet viņa juridiski varēs pretendēt uz armijas medicīnisko aprūpi.

«Aktīva dienesta statusā, lai gan neapmaksātā statusā, Meningai ir tiesības uz tiešu aprūpi medicīnas iestādēs» un citām privilēģijām, rakstiskā paziņojumā informēja Džonsone.

Meninga trešdien tiks atbrīvota saskaņā ar bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu samazināt viņai piespriesto 35 gadu cietumsodu. Obama, janvārī pieņemot vienu no saviem pēdējiem lēmumiem ASV prezidenta amatā, apžēloja 64 cilvēkus un samazināja sodus vēl 209, tai skaitā Meningai.

Bijusī izlūkošanas analītiķe Meninga 2013.gada augustā tika notiesāta par spiegošanu un citiem noziegumiem pēc savas atzīšanās, ka nodevusi slepenus valdības un armijas dokumentus vietnei «WikiLeaks». Karatiesa viņu atzina par vainīgu 20 apsūdzības punktos.

Viņa tika aizturēta 2010.gadā un ir pavadījusi ieslodzījumā armijas cietumā Kanzasas štata Līvenvērtas fortā apmēram septiņus gadus no piespriestā 35 gadu cietumsoda.

Meninga mūža lielāko daļu ir bijusi pazīstama kā vīrietis vārdā Bredlijs Menings, bet, jau atrodoties ieslodzījumā, lūdza, lai viņu uzskata par sievieti un dēvē par Čelsiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu