Serbijas premjers atklāj memoriālu izraidītiem vāciešiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Serbijas premjerministrs Aleksandars Vučičs sestdien atklāja memoriālu simtiem tūkstošu vāciešu, kas pēc Otrā pasaules kara tika izraidīti no toreizējās Dienvidslāvijas.

Šis memoriāls izbeidz gadu desmitiem ilgušu oficiālu klusēšanu par šo neērto tematu.

Vučičs atklāja memoriālu mocītajiem, slepkavotajiem un izraidītajiem vāciešiem, kas šajā reģionā tiek saukti par Donavas švābiem, Jarekas ciemā uz ziemeļiem no Novi Sadas pilsētas Vojvodinas autonomajā novadā.

«Tikai cienot svešus upurus, mums būs tiesības pieprasīt cieņu un tiesības mūsu pašu upuriem,» sacīja Vučičs.

Vēsturnieki lēš, ka Dienvislāvijā Otrā pasaules kara laikā dzīvojuši 550 000 vāciešu, no kuriem puse kļuvuši par Ādolfa Hitlera nacistu ideoloģijas piekritējiem, un daudzi no viņiem pievienojušies SS vienībām un izdarījuši kara noziegumus.

Kara beigās baidoties no sankcijām, apmēram puse Dienvidslāvijas vāciešu devās līdz aizejošajai Vācijas armijai.

Aptuveni 160 000 Dienvidslāvijas vāciešu, kas nebija nacisti un negribēja atstāt savas mājas, valdība Belgradā tomēr nosodīja kā «kara noziedzniekus un tautas ienaidniekus».

Jarekā tika izveidota nometne, kurā no 1944.gada decembrim līdz 1946.gada aprīlim bija internēti līdz 17 000 vāciešu, no kuriem 6500 nomira.

Pašlaik Serbijā ir palikuši tikai apmēram 4000 Donavas švābu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu