Stokholmā pūlī ietriecies autofurgons; četri bojāgājušie

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no novērošanas kameras

Stokholmā piektdien kādā lielveikalā, kas atrodas parasti ļaužu pilnā gājēju ielā, ietriekusies kravas automašīna, nogalinot četrus cilvēkus, paziņojusi policija.

(papildināts viss teksts)

«Es varu apstiprināt, ka miruši četri cilvēki un 12 ievainoti,» aģentūrai AFP paziņoja Stokholmas policijas preses pārstāvis. Viņš arī pavēstīja, ka policija aizturējusi vienu cilvēku, kas varētu būt saistīts ar notikušo.

Laikraksts «Dagens Nyheter», atsaucoties uz policiju iepriekš ziņoja par trim mirušajiem un astoņiem ievainotajiem. Arī aģentūra TT iepriekš ziņoja, ka gājuši bojā trīs, bet ievainoti astoņi cilvēki. Tikmēr Zviedrijas sabiedriskā raidorganizācija SVT ziņoja, ka nogalināti vismaz pieci cilvēki.

Zviedrijas Drošības policija («Säpo») paziņojusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums.

Videoierakstā, kas parādījies pēc uzbrukuma, redzams, kā cilvēki bēg, lai izvairītos no autofurgona, kas traucas pa gājēju ielu. Pēc ietriekšanās lielveikala ēkā auto aizdegās, izplatot notikuma apkārtnē biezus dūmus.

Iepriekš mediji vēstīja, ka kāda persona neilgi pēc uzbrukuma netālu no notikuma vietas esot aizturēta, taču vēlāk sarīkotajā preses konferencē policija šīs ziņas neapstiprināja un paziņoja, ka nedz persona, kas vadīja automašīnu uzbrukuma laikā, nedz tās iespējamie līdzdalībnieki nav notverti.

Tomēr policija izplatījusi iespējamā aizdomās turamā fotogrāfiju, kas iegūta no novērošanas videokamerām notikuma vietas apkārtnē.

Saņemtas ziņas, ka lielveikala «Åhlens city» apkārtnē dzirdēti arī šāvieni, taču tās pagaidām nav apstiprinātas. Tiek ziņots, ka šāvieni bijuši dzirdami arī Fridhemas laukuma apkārtnē Stokholmas ziemeļos.

Premjerministrs Stēfans Levēns paziņojis, ka noticis «uzbrukums Zviedrijai» un ka viss liecinot par teroraktu.

Incidents noticis vienā no Zviedrijas galvaspilsētas galvenajām iepirkšanās ielām - Drotningātanā - īsi pirms plkst.15 (plkst.16 pēc Latvijas laika).

Autofurgons, kuru uzbrucējs ietriecis pūlī, pieder alus darītavai «Spendrups», un uzņēmums jau paziņojis, ka spēkrats iepriekš piektdien ticis nolaupīts, kamēr tā vadītājs izkrāvis alu pie kāda restorāna.

Policija aicinājusi cilvēkus palikt mājās un izvairīties no uzturēšanās Stokholmas centrā, īpaši Sergela laukuma apkārtnē.

Tikmēr pilnībā apturēta pilsētas metro satiksme. Pēc policijas pieprasījuma apturēta arī vilcienu atiešana no Stokholmas centrālās dzelzceļa stacijas. Arī vilcieni, kuriem vajadzētu stacijā ienākt apturēti.

Šobrīd nevienam neļauj atstāt arī parlamenta ēku, lai gan tajā, kā ierasts piektdienās, šobrīd uzturas maz deputātu.

Notikuma apkārtnē tika slēgti arī veikali. Arī citviet Stokholmas dzīvākajās iepirkšanās vietās, pēc policijas prasības, vairāki lielveikali tika evakuēti.

Piektdienas vakarā tika slēgti arī visi ķēdes SF kinoteātri. Izrādes atceltas arī Stokholmas Karaliskajā drāmas teātrī, Stokholmas Koncertzālē un Stokholmas Cirkū, kas šodien arī tiek izmantots kā koncertzāle.

Tikmēr Norvēģijā, kur policisti parasti patrulē neapbruņoti, pēc uzbrukuma, kuru piedzīvojusi kaimiņvalsts galvaspilsēta, kārtības sargiem lielākajās pilsētās atļauts patrulēšanas laikā nēsāt ieročus.

Ārlietu ministrija aicina zvanīt uz Latvijas vēstniecību Zviedrijā pa tālruni: + 46 8 7006301, ja Latvijas pilsonim Stokholmā nepieciešama konsulārā palīdzība. Tāpat var zvanīt uz Konsulārā departamenta tālruni ārkārtas situācijām Rīgā: +371 26 33 77 11, vai rakstīt e-pastu uz palidziba@mfa.gov.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu