Uzlidojumā Jemenas piekrastē nogalināti 42 Somālijas bēgļi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Triecienhelikoptera uzbrukumā kuģim ar Somālijas imigrantiem Jemenas piekrastē nogalināti vismaz 42 cilvēki, pavēstīja ANO aģentūra, Jemenas amatpersonas un izdzīvojušais, kurš redzējis uzbrukumu. Jemenas šiītu nemiernieki uzbrukuma īstenošanā apsūdz Saūda Arābijas vadīto koalīciju.

Koalīcija veic intensīvus uzlidojumus netālajiem piekrastes rajoniem Hudeidas apkaimē un apsūdz nemierniekus, ka tie cenšas nelielos kuģos ievest ieročus.

Koalīcija pēdējo uzlidojumu pagaidām nav komentējusi.

Jemeniešu kontrabandists, kuram uzbrukumā palaimējās izdzīvot, sacīja, ka kuģis bijis pilns ar somāļu bēgļiem, arī sievietēm un bērniem, kas gribējuši no kara plosītās Jemenas nonākt Sudānā.

Kuģis pametis Rasaru un braucis gar Jemenas Hudeidas provinces krastu, kad tam, atrodoties 30 kilometru attālumā no krasta, netālu no Babelmandaba šauruma uzbrucis triecienhelikopters, ziņu aģentūrai «Associated Press» sacīja Al Hasans Galebs Mohammeds.

Foto: Reuters/Scanpix

Bēgļus pārņēmusi panika, viņi turējuši paceltus lukturus, lai būtu redzams, ka viņi ir nabadzīgi imigranti.

Helikopters apturējis šaušanu, tomēr tikai pēc tam, kad vairāk nekā 30 somāļu jau bija nogalināti.

Pats Mohammeds uzbrukumā nav cietis.

Starptautiskās Migrācijas organizācijas vadītājs Jemenas galvaspilsētā Sanā sacīja - ANO aģentūra uzskata, ka visi cilvēki, kas atradušies kuģī, bijuši reģistrēti bēgļi.

77 izdzīvojušie nogādāti pagaidu aizturēšanas centrā Hudeidā.

ANO bēgļu aģentūra tviterī apliecināja, ka ir «šausmu pārņemta par šo traģisko atgadījumu - pēdējo, kurā civiliedzīvotāji turpina nest neproporcionāli lielu Jemenas konflikta smagumu».

Lai arī Jemenā turpinās pilsoņu karš, tajā arvien ierodas bēgļi no Somālijas.

Pilsoņkarš Jemenā sākās, kad šiītu kaujinieki 2014.gada septembrī ieņēma galvaspilsētu Sanu. Karā nogalināti vairāk nekā 10 000 civiliedzīvotāju, bet pajumti zaudējuši vairāk nekā trīs miljoni cilvēku.

Saūda Arābijas vadīta arābu valstu koalīcija 2015.gada martā sāka kampaņu pret šiītu kaujiniekiem, atbalstot starptautiski atzīto Jemenas valdību. Koalīcija ir vairākkārt saskārusies ar kritiku par tās izraisītiem civiliedzīvotāju upuriem Jemenā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu