Ekvadoras prezidenta vēlēšanās vadībā kreisais kandidāts Moreno

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekvadoras prezidenta vēlēšanās vadībā ir kreisais kandidāts Lenins Moreno, liecina nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti.

63 gadus vecais Moreno, kurš ir bijušais Ekvadoras viceprezidents, svētdien notikušajās vēlēšanās ieguvis 36% līdz 43% balsu, liecina aptauju rezultāti.

Ja Moreno vēlēšanās būs izdevies iegūt vairāk nekā 40% balsu un desmit procentpunktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju, viņš būs uzvarējis un vēlēšanu otrā kārtā nebūs jārīko.

Viņa galvenais sāncensis no konservatīvo nometnes, bijušais baņķieris Gviljermo Laso varētu būt ieguvis 26% līdz 31% balsu.

Moreno pēc aptauju publiskošanas jau pasludinājis savu uzvaru vēlēšanās.

Vēlēšanas tiek uzskatītas par pārbaudījumu pašreizējā valsts prezidenta Rafaela Korreas populistiskajam kursam. Korreas atbalstītais Moreno uzskata, ka Latīņamerikai nepieciešama spēcīga kreisā kustība, lai turētos pretī ASV prezidenta Donalda Trampa stingrajai nostājai imigrācijas un tirdzniecības jautājumos, savukārt Laso paudis gatavību uz lielāku sadarbību ar ASV.

Vienlaikus Ekvadorā jāievēl arī 137 parlamenta deputāti un vēl pieci savas valsts pārstāvji Andu reģiona valstu konsultatīvajā kongresā.

Ekvadoras ekonomika pērn saruka par 1,7%, kas skaidrojams galvenokārt ar naftas cenu kritumu. Korrea tiek kritizēts, ka nav pietaupījis Ekvadoras naftas dolārus nebaltai dienai un bremzējis uzņēmējdarbības attīstību ar augstiem nodokļiem un nodevām.

No šo vēlēšanu iznākuma, iespējams, būs atkarīgs arī tīmekļa vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža turpmākais liktenis. Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par izvarošanu. 45 gadus vecais Austrālijas pilsonis atteicies doties uz Zviedriju, šo lēmumu pamatojot ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu 2010.gadā.

Ekvadora Asanžam piešķīra politisko patvērumu, ko viņš saglabātu Moreno uzvaras gadījumā, savukārt abi sociālistu kandidāta sīvākie sāncenši ziņu aģentūrai AFP izteikušies, ka viņi šim «WikiLeaks» dibinātāja statusam pieliktu punktu. «WikiLeaks» pirms mēneša gan paziņoja, ka Asanžs varētu doties uz ASV, ja vien tiktu garantētas viņa tiesības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu