Nojauc betona sienu, ko etniskās spriedzes vadīti serbi uzbūvēja Kosovas pilsētā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kosovā vietējie serbi ar buldozeriem svētdien no jauca betona sienu, kas bija uzbūvēta, sadalot etniski sašķelto Kosovas Mitrovicas pilsētu. Jautājums par sienas uzbūvēšanu nedēļām ilgi bija strīdus ābols jau tā saspringtajās Kosovas un Serbijas attiecībās.

Etniski noskaņotie serbi, kuri Kosovu joprojām atsakās atzīt par valsti, sienas būvi Mitrovicas pilsētā sāka decembrī, aizbildinoties ar to, ka tā domāta, lai pasargātu šo teritoriju no zemes nogruvuma. Kosova tikmēr iebilda, ka šis ir vēl viens mēģinājums pilsētu etniski sadalīt, tāpēc siena jānojauc.

Spriedze abu valstu attiecībās vēl vairāk pieauga, kad no Serbijas uz Kosovu tika nosūtīts vilciens ar uzzīmētu saukli «Kosova ir Serbija». Kosovas muitas darbinieki vilcienu valstī neielaida.

Kosova, kuras neatkarību atzinušas ASV, kā arī vairums Eiropas valstu, neatkarību no Serbijas pasludināja 2008. gadā. Daudzi Serbijas politiķi Kosovu joprojām uzskata par daļu Serbijas teritorijas un iestājas par tur dzīvojošās serbu minoritātes tiesībām.

Vienošanās par betona sienas nojaukšanu Mitrovicas pilsētā tika panākta Eiropas Savienības organizētās sarunās starp Kosovas valdību un Mitrovicas serbu minoritātes pārstāvjiem.

90% no Kosovas 1,8 miljoniem iedzīvotāju ir Kosovas albāņi. Kosovas ziemeļos mīt aptuveni 40 000 serbu.

Kosovas un Serbijas attiecību noregulēšana ir priekšnoteikums abu valstu centienos pievienoties Eiropas Savienībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu