No Gvantanamo cietuma tiks atbrīvoti vēl četri ieslodzītie

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV no militārā cietuma Gvantanamo līcī tiks atbrīvoti vēl četri ieslodzītie, vēsta telekanāls «Fox News».

Četri ieslodzītie 24 stundu laikā tiks nodoti Saūda Arābijai, telekanālam atklājušas divas ASV amatpersonas.

Ieslodzīto vārdi netiek atklāti. Viņi ir pirmie pēdējo atbrīvoto vilnī, pirms 20.janvārī ASV prezidenta amatā stāsies Donalds Tramps.

ASV Aizsardzības ministrija nav apstiprinājusi šīs ziņas.

Kā ziņots, Tramps otrdien brīdināja, ka nav pieļaujama vēl citu Gvantanamo cietumā ieslodzīto atbrīvošana.

«Nevajadzētu turpināt ieslodzīto atbrīvošanu no Gvantanamo. Tie ir ārkārtīgi bīstami cilvēki, un viņiem nevajadzētu ļaut atgriezties kaujaslaukā,» tviterī ierakstījis Tramps.

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests tikmēr norādījis, ka Trampa nostāja neietekmēs ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu par ieslodzīto atbrīvošanu.

Obama, pirms astoņiem gadiem stājoties prezidenta amatā, solīja slēgt Gvantanamo cietumu, sakot, ka cilvēku turēšana ieslodzījumā bez tiesas neatbilst amerikāņu vērtībām.

Tomēr Obama sastapās ar politiskiem un juridiskiem šķēršļiem, Pentagona neizlēmību un republikāņu opozīciju Kongresā.

Tā kā Gvantanamo cietuma slēgšana tiek bloķēta, Obamas vadītais Baltais nams pūliņus koncentrējis uz ieslodzīto skaita samazināšanu.

Džordžs Bušs jaunākais savas prezidentūras laikā atbrīvoja vai pārvietoja citur apmēram 500 Gvantanamo ieslodzītos. Obama līdz šim to izdarījis ar 179 ieslodzītajiem.

Cietums aizdomās par terorismu turētu personu ieslodzīšanai ASV karaflotes Gvantanamo līča bāzē tika izveidots drīz pēc ASV iebrukuma Afganistānā 2001.gada beigās.

Šajā cietumā kopš tā atvēršanas ir bijuši ieslodzīti teju 780 cilvēku. Šobrīd tur ir 59 ieslodzītie. Apmēram 20 varētu tikt pārvietoti, pirms Tramps stājas amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu