Vācijas valdošā koalīcija vienojas par pasākumiem pret nelegālo imigrāciju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Vācijas valdošās koalīcijas partiju līderi ceturtdien vienojušies par pasākumiem cīņai pret nelegālo imigrāciju. Kancleres Angelas Merkeles vadītās Kristīgo demokrātu savienības (CDU) un tās Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU), kā arī Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) pārstāvji tikās, lai runātu par vienošanos imigrācijas jautājumos, kuru Merkele pirmdien panāca ar iekšlietu ministru, CSU līderi Horstu Zēhoferu.

(Papildināta ziņa.)

Pēc partiju pārstāvju sarunām Zēhofers žurnālistiem teica, ka līdz gada beigām tiks izstrādāts un valdībā apstiprināts jauns imigrācijas likumprojekts. Līdz ar to būs izpildīta viena no būtiskākajām SPD prasībām.

Savukārt SPD līdere Andrea Nālesa žurnālistiem sacīja, ka «nebūs vienpusējas rīcības». CDU un SPD strīdā par imigrāciju uzsvēra, ka jebkādas izmaiņas patvēruma politikā jākoordinē ar Eiropas Savienību (ES).

Nālesa pavēstīja, ka tiks paātrināta patvēruma lūgumu izskatīšana saskaņā ar tā dēvēto Dublinas sistēmu, kas paredz, ka patvērums jāpieprasa tajā ES valstī, kurā persona ieradusies vispirms.

Ceturtdienas vakarā panāktā partiju vienošanās paredz, ka Vācija uz Austrijas robežas vienpusēji neatraidīs tos imigrantus, kuri iepriekš reģistrēti kādā citā ES dalībvalstī. Šādi imigranti ar lidmašīnu tiks nogādāti tajā ES valstī, kurā viņi ir reģistrēti, ar nosacījumu, ka ar šo valsti iepriekš būs panākta divpusēja vienošanās, teica Nālesa.

Viņa uzsvēra, ka Vācijā pie robežas ar Austriju šādiem imigrantiem netiks izveidotas slēgtas nometnes, kā to paredzēja CDU un CSU pirmdien panāktā vienošanās.

«Kopumā mēs esam atraduši labu risinājumu,» sacīja Nālesa.

Arī Zēhofers šķita apmierināts ar sarunu iznākumu.

«Jūs skatāties uz ļoti laimīgu iekšlietu ministru,» žurnālistiem sacīja Zēhofers.

Jau ziņots, ka Merkele krīzes sarunās pirmdien panāca vienošanos imigrācijas jautājumos ar Zēhoferu, atrisinot nesaskaņas, kas apdraudēja valdības pastāvēšanu. Tomēr trešā valdošās koalīcijas partnere SPD nepiekrita, ka uz Vācijas dienvidu robežas tiktu izveidoti tranzīta centri, lai apturētu to nelegālo imigrantu ieplūšanu Vācijā, kas kā patvēruma meklētāji jau reģistrējušies kādā citā ES dalībvalstī. Šādu centru izveidi paredzēja Merkeles un Zēhofera vienošanās.

Zēhofers žurnālistiem sacīja, ka tranzīta centru vietā notiks «tranzīta process policijas centros».

Ja migrantus nebūs iespējams nogādāt «tranzīta izmitināšanas zonā» Minhenes lidostā, Vācijas federālā policija apstrādās migrantu dokumentus savos iecirkņos, kas atrodas gar robežu, norādīja Vācijas valdība.

Merkele cer noslēgt divpusējas vienošanās ar vairākām ES valstīm par to migrantu atpakaļuzņemšanu, kas vispirms reģistrējušies tur. Taču Ungārija un Čehija jau paudušas pretestību šādu līgumu noslēgšanai.

Zēhofers ceturtdien pirms sarunām ar koalīcijas partneriem tikās ar Austrijas kancleru Sebastianu Kurcu, lai runātu par migrāciju. Abi politiķi pauda vēlmi ierobežot migrācijas maršrutu pāri Vidusjūrai uz Ziemeļeiropu.

Kurcs iepriekš pauda bažas par Zēhofera ieceri izveidot tranzītu centrus uz Vācijas dienvidu robežas, kas varētu novest pie migrantu uzkrāšanās Austrijā.

Taču Zēhofers apliecināja Kurcam, ka Vācija nespiedīs atraidītos patvēruma meklētājus atgriezties Austrijā.

«Mēs nevēlamies, ka Austrija kļūst atbildīga par bēgļiem, par kuriem tā nav atbildīga,» paziņoja Zēhofers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu