Slovēnijas parlaments atbalsta vēlētāju tiesības atcelt mērus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jure Makovec / AFP

Slovēnija varētu kļūt par vienu no nedaudzajām valstīm Eiropas Savienībā (ES), kurās pilsoņiem piešķietas tiesības atcelt municipalitāšu mērus pirms to pilnvaru termiņa beigām, lai gan tā īstenošanai paredzēti stingri noteikumi.

Lai ierosinātu vietējo referendumu par mēra atcelšanu būs jāsavāc 30% municipalitātē reģistrēti vēlētāju paraksti, lai gan lielākajās pilsētās pietiks ar desmit procentu vēlētāju parakstiem, paredz ceturtdien apstiprinātais likumprojekts.

Taču, pat ja referendumā vairākums nobalsos par mēra atcelšanu, tā rezultāti būs saistoši tikai tad, ja balsošanā būs piedalījušies vismaz 90% no tā vēlētāju skaita, kas bija balsojuši vēlēšanās, kurās attiecīgais municipalitātes vadītājs ticis ievēlēts.

Turklāt saskaņā ar parlamenta apstiprināto likumprojektu šādu referendumu nevarēs ierosināt mēra četrus gadus ilgā pilnvaru termiņa pirmajā un pēdējā gadā.

«Tiem, kas kādu ievēlējuši, jābūt tiesībām viņu atcelt,» debašu laikā uzsvēra deputāts Jani Medendorfers, kas pārstāv valdošo kreisi centrisko Moderno centra partiju (SCM).

Tomēr laikraksts «Delo» norāda, ka paredzētā procedūra ir pārāk sarežģīta, kā arī pauž bažas, ka parlamenta apstiprināto likumprojekts, kuru atbalsta arī premjerministrs Miro Cerars, tiks apstrīdēts Konstitucionālajā tiesā.

Starp nedaudzajām vietām Eiropā, kur iespējama mēru atcelšana ir atsevišķas Vācijas federālās zemes, kā arī Polija.

Taču, piemēram, mēģinājums 2013.gadā gāzt Varšavas mēru bija neveiksmīgs vēlētāju zemās aktivitātes dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu