Amata zvērestu dot jaunieceltais ANO ģenerālsekretārs Gutērrešs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirmdien oficiālā ceremonijā ANO Ģenerālajā Asamblejā amata zvērestu deva jaunais organizācijas ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs. Bijušais Portugāles premjerministrs solīja «lojāli, apdomīgi un pēc sirdsapziņas» pildīt ANO ģenerālsekretāra pienākumus, kurus viņš pārņems no sava priekšteča Bana Gimuna 1.janvārī.

Pēc zvēresta došana teiktajā runā viņš solīja īstenot reformas, uzsverot, ka «ANO jābūt gatavām pārmaiņām».

Gutērrešs norādīja, ka ANO «ir daudzpusības stūrakmens», un organizācija ir nesusi savu ieguldījumu miera uzturēšanā vairāku gadu desmitu garumā, tomēr šobrīd problēmas pārsniedz ANO spējas uz tām atbildēt.

Viņš uzsvēra, ka ANO ir jāatzīst savi trūkumi un jāreformē savs darbības veids.

Kā nopietnāko organizācijas trūkumu Gutērrešs minēja nespēju novērst krīžu rašanos.

67 gadus vecais Gutērrešs no 1995.gada līdz 2002.gadam bija Portugāles premjerministrs, bet no 2005.gada līdz 2015.gadam viņš bija ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos.

Gutērrešs, kurš pārstāv sociālistus, ir pirmais bijušais valdības vadītājs, kas nonācis ANO ģenerālsekretāra krēslā. Tajā viņš sēdīsies pāris dienas pirms Donalds Tramps nodos ASV prezidenta zvērestu.

Komentējot Trampa negaidīto uzvaru vēlēšanās, Gutērrešs sacīja, ka bailes nosaka daudzu cilvēku lēmumus mūsdienās.

Cilvēki visā pasaulē zaudē ticību savām valdībām un globālajām institūcijām, norādīja Gutērrešs, piebilstot, ka pienācis laiks atjaunot attiecības starp līderiem un to tautām.

Gutērrešs savam termiņam ANO ģenerālsekretāra amatā izvirzīja trīs prioritātes - darbu miera sekmēšanai, ilgtspējīgas attīstības atbalstīšanu un iekšējās reformas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu