Pasaule strauji tuvojas sestajai masu izmiršanai: puse sugu nepanes klimata pārmaiņas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaule straujiem soļiem tuvojas sestajai sugu masveida izmiršanai, jo puse pasaulē mītošo dzīvnieku un augu sugu nespēj adaptēties jau pašreizējiem globālās sasilšanas apstākļiem, brīdina vadošais evolūcijas biologs Džons Vīnss.

Profesors Vīnss uzsver, ka 47% no 1000 analizētajām sugām globālās sasilšanas apstākļos piedzīvojušas lokāla mēroga masveida izmiršanu.

Pie tam līdz šim pasaules vidējā gaisa temperatūra, ja salīdzina ar laiku pirms industriālās revolūcijas, pieaugusi tikai par apmēram vienu grādu. Taču līdz 2100. gadam, ja nekas netiks darīts lietas labā, pasaules gaisa temperatūra varētu pieaugt par vidēji 2,6 līdz 4,8 grādiem pēc Celsija.

Analizējot šos datus, kā arī klimata pārmaiņu prognozes, Vīnss prognozē, ka sestā sugu masveida izmiršana uz zemeslodes notiks jau tuvāko 50 gadu laikā.

Zinātnieks arī paudis satraukumu par to, kā varētu mainīties ASV nostāja klimata pārmaiņu problēmas risināšanas kontekstā, jo jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps pazīstams kā klimata pārmaiņu noliedzējs un iepriekš neatzina cilvēka saistību ar globālo sasilšanu.

Profesora Vīnsa pētījums publicēts žurnālā «PLOS Biology». Viņš analizējis datus par kopumā 976 dažādām sugām visā pasaulē - 716 dzīvnieku un 260 augu sugām. Klimata pārmaiņu kontekstā tika analizētas tās sugas, par kurām pieejami detalizēti dati 50 gadus senā pagātnē un tagad.

«Aptuveni puse analizēto sugu jau saskārušās ar lokāla mēroga izmiršanu. Un tas noticis relatīvi mazu klimata pārmaiņu rezultātā. Ir redzams, ka sugas nespēj mainīties un pielāgoties pietiekami ātri, lai tiktu galā pat ar nelielām klimata izmaiņām,» viņš saka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu