No «deputātu kvotām» piešķirtos € 520 000 VM novirzīs C hepatīta ārstēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Veselības ministrija (VM) plāno nākamgad visus no par tā sauktajām «deputātu kvotām» piešķirtos 520 000 eiro kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksāšanai novirzīt C hepatīta ārstēšanai, pastāstīja veselības ministres Andas Čakšas biroja vadītāja Dace Preisa.

Šādu VM soli atzinīgi novērtē arī C hepatīta pacientu apvienība.

Svukārt, kā pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, Nacionālais veselības dienests (NVD) šobrīd ved sarunas ar zāļu ražotājiem par zāļu iepirkšanas cenām. Kad NVD būs noslēdzis līgumu ar zāļu ražotājiem par piegādāto zāļu apjomiem, tad būs iespējams pateikt, cik daudzus pacientus nākamgad varēs ārstēt.

Jau ziņots, ka C hepatīta pacientu apvienība ir satraukta par finansējuma samazinājumu nākamajā gadā jaunajai un efektīvajai terapijai un aicina atbildīgās iestādes finansējumu starp veco un jauno terapiju sadalīt balstoties uz pacientu vajadzībām.

Kā aģentūrai LETA norādīja apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs, bijušā veselības ministra Gunta Belēviča laikā C hepatīta un HIV ārstēšanai papildu tika piešķirti 4,2 miljoni eiro šogad, teju četri miljoni eiro nākamgad un 3,75 miljoni eiro 2018.gadā.

No papildu finansējuma tieši C hepatīta jaunās terapijas nodrošināšanai šogad bija pieejami 2,2 miljoni eiro, bet aptuveni trīs miljoni eiro, kā tas bija līdz šim, tika atvēlēta vecās un ne tik efektīvās terapijas nodrošināšanai.

Tomēr atšķirībā no šī gada, nākamgad jaunās terapijas nodrošināšanai būs pieejami vien 717 678 eiro, savukārt HIV ārstēšanai finansējuma apjoms pieaugs. Kaugurs atzina, ka biedrība nebija piefiksējusi to, ka naudas proporcija starp abām jomām katru gadu mainās.

Apvienība nenoliedz, ka finansējums nepieciešams arī HIV pacientiem. Tāpēc viņu ierosinājums šobrīd ir nevis piešķirt papildu finansējumu, bet kopējo C hepatīta ārstēšanai paredzēto finansējumu sadalīt, balstoties pēc pacientu vajadzībām, nevis vecajai terapijai piešķirt trīs miljonus eiro, bet jaunajai un efektīvajai tikai 707 000 eiro.

Kaugurs arī skaidroja, ka, lai gan vecā terapija atsevišķi nav diez ko efektīva, kombinējot to ar jauno terapiju ir iespējams sasniegt ļoti labus rezultātus. Viņš piekrīt, ka tiem pacientiem, kurus ir iespējams izārstēt ar veco terapiju, būtu jālieto šī metode, jo tā ir lētāka. Tomēr ja pārāk maz līdzekļi tiks atvēlēti jaunās terapijas nodrošināšanai, tad kopējā sistēma zaudēs savu efektivitāti. Tāpat pastāv risks, ka lietojot veco terapiju tiem pacientiem, kuriem tā nedod rezultātu, arī vecajai terapijai paredzētie līdzekļi tiek tērēti nelietderīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu