Nīderlandē vīrietim veikta eitanāzija «neārstējama alkoholisma dēļ»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Nīderlandē kādam vīrietim veikta eitanāzija jeb ārsta asistēta pašnāvība alkohola atkarības dēļ, raksta «The Independent». Eitanāzija parasti tiek veikta smagi slimiem cilvēkiem, kuri sūdzas par slimības sagādātām «nepanesamām ciešanām» un kuriem ārsti neprognozē izveseļošanos.

Vīrietim eitanāzija veikta, jo viņš atbildīgās iestādes spējis pārliecināt, ka nespēj turpināt dzīvi kā alkoholiķis.

Mediji vēsta, ka Marks Langedijks pats tādējādi izvēlējies savu nāves dienu un pirms liktenīgās procedūras jokojis, dzēris alu un ēdis šķiņķa sviestmaizes, pēdējās dzīves stundas pavadot kopā ar ģimeni.

Vīrietim letālā injekcija 14. jūlijā tika veikta, viņam esot savu vecāku mājā.

Notikušais publiski izskanējis tikai tagad, kad par neparasto eitanāzijas gadījumu sabiedrībai pastāstīja mirušā brālis.

Nīderlandē eitanāziju regulējošie likumi stājās spēkā pirms 16 gadiem. Tie paredz, ka letālā procedūra tiek veikta cilvēkiem ar «nepanesamām ciešanām» un bez atlabšanas iespējām nākotnē.

Mirušā vīrieša brālis Marsels medijiem atklāja, ka brālim bijusi laimīga bērnība un viņš ģimenē bijis ļoti mīlēts, taču pirms astoņiem gadiem Marks atklājis, ka cieš no alkohola atkarības.

«Es biju dusmīgs uz Marku. Sākumā mēs darījām to, ko dara vairums cilvēku: palīdz. Mani vecāki ir darījuši visu cilvēcīgi iespējamo Marka glābšanai,» viņš stāsta.

Vecāki «laimīgām beigām» esot ticējuši līdz pēdējam, neskatoties uz neveiksmīgajiem mēģinājumiem alkoholiķim palīdzēt astoņu gadu garumā, kā ari 21 neveiksmīgām rehabilitācijas kūrēm īpašās iestādēs.

Galu galā Marks Langedijks pavēstījis savai ģimenei, ka vēlas mirt. Sākotnēji reakcija bijusi izteikti negatīva, taču vīrietis tik un tā nolēmis eitanāziju veikt un dabūjis attiecīgu atļauju no ārsta.

«Savas nāves dienā viņš smējās, dzēra, smēķēja, ēda šķiņķa un siera sviestmaizes un frikadeļu zupu, līdz plkst. 15.15 vecāku mājā ieradās ārsts,» atklāj aizgājēja brālis.

Marsels Langedijks arī atklāj, ka atbraukušais ārsts pirms eitanāzijas izskaidrojis tās ierasto gaitu, tad brālis ticis instruēts apgulties gultā un nomierināties. «Šajā brīdī viņi visi sāka raudāt: mani vecāki, visi.. Pat Marks.

Mēs raudājām, pateicām viens otram, ka viens otru mīlam, ka viss būs kārtībā, ka mēs viens par otru rūpēsimies, ka atkal tiksimies, un beigās apskāvāmies. Ja tas viss nebūtu tik briesmīgi, tā būtu pat jauka pieredze,» viņš atklāj.

Pagājušajā gadā, izmantojot Nīderlandes eitanāzijas likumus, mūžībā aizgājuši vairāk nekā 5500 cilvēku. Viens no šiem cilvēkiem bija arī kāda seksuālas izmantošanas upure, kura cieta no anoreksijas, hroniskas depresijas un halucinācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu