Korejā radīta krāsa, kas ģenerē elektrību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dienvidkorejas zinātnieki ir izstrādājuši krāsu, kura siltumu no virsmām, ar ko tā pārklāta, spēj pārvērst elektroenerģijā.

Pētnieku izstrādāto krāsu veido bismuta telūra (Bi2Te3) daļiņas, kā arī telūra papildu savienojumi ar antimonu (Sb) un selēnu (Se). Šis savienojums ir viens no efektīvākajiem termoelektriskajiem ģeneratoriem, kurš spēj darboties istabas temperatūrai pietuvinātos apstākļos.

Kad īpašā krāsa ir uzklāta uz virsmas, to uzkarsē līdz 450 Celsija grādiem. Tā rezultātā viela izveido viendabīgu 50 mikrometrus biezu plēvi, kurā papildu savienojumi palīdzējuši salipt bismuta telūra molekulām.

Eksperimenti rāda, ka salipšana, no vienas puses, palielina strādājošo daļiņu blīvumu un līdz ar to elektrovadītspēju, bet no otras puses - nodrošina materiālā porainību, kas savukārt pazemina tā siltumvadītspēju. Augstas elektrovadītspējas un zemas siltumvadītspējas kombinācija ir termoelektriska ģeneratora efektīvas darbības pamatā.

Izmēģinājumos ar jauno pārklājumu noskaidrots, ka tā spēja pārvērst siltumu elektroenerģijā var konkurēt ar tradicionālajiem termoelektriskajiem materiāliem. Tas nozīmē, ka perspektīvā šo krāsu varēs izmantot ēku jumtu un sienu, arī mašīnu vai kuģu krāsošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu