Neņemot vērā iedzīvotāju iebildumus, sākta deviņu koku nociršana Hāmaņa muižas apkārtnē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Neņemot vērā iedzīvotāju iebildumus, Rīgas domes Mājokļu un vides departaments sācis deviņu koku nociršanu Hāmaņa muižas apkārtnē, pastāstīja Ingrīda Ērenpreisa, kura bijusi iniciatore parakstu vākšanai pret koku nociršanu.

Viņa informēja, ka aktīvisti kopā savākuši 465 parakstus pret koku nociršanu, kurus iesnieguši Rīgas domē, tomēr atbildi nav saņēmuši.

Ērenpreisa pastāstīja, ka koku stāvokli vērtējis arī eksperts Gvido Leiburgs, kurš atzinumā rakstījis, ka koki ir glābjami. Šis atzinums arī esot nosūtīts Rīgas domei un Dabas aizsardzības pārvaldei, tomēr tas neesot ņemts vērā. Viņa arī informēja, ka bijis plānots koku zāģēšanu veikt tikai decembrī, bet zāģētāji ieradušies jau šodien.

Savukārt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe pastāstīja, ka papeles tiek zāģētas visā pilsētā, jo padomju laikos stādītie koki esot novecojuši un bīstami.

«Es nevaru atrast argumentus, kādēļ šo koku kopšana vai zaru apzāģēšana būtu lietderīga, ņemot vērā, kā papelēm krīt zari. Turpat apakšā staigā cilvēki un droši vien liek automašīnas. Un par to, ja kāds zars kādu īpašumu ir bojājis, mēs saņemam sūdzības,» pauda Piņķe.

Viņa arī norādīja, ka, visticamāk, šodienas vai, vēlākais, rītdienas laikā deviņi Hāmaņa muižas apkārtnē esošie koki tiks nozāģēti.

Jau ziņots, ka Mājokļu un vides departaments esot saņēmis divus iesniegumus no Kuldīgas ielas iedzīvotājiem par to, ka Kuldīgas ielas teritorijā aug bojāti koki, tāpēc ir nepieciešams ar tiem veikt kādas darbības. Iesniegumos tiek runāts par četrām papelēm un vienu kļavu Kuldīgas ielas teritorijā, kā arī četrām papelēm Slokas ielas pusē.

Departamenta darbinieki, apsekojot papeles, konstatējuši, ka tās ir bojātas un tām ir sakņu nepietiekamība, līdz ar to zari sāk pamazām kalst. Piņķe pastāstīja - ja ir konstatēta sakņu nepietiekamība, tas nozīmē, ka kokiem nebūs iespējams atjaunoties. Savukārt, apsekojot kļavu, konstatēts, ka tā ir par 50% nokaltusi. Departamenta darbinieki secināja, ka kokus nepieciešams nozāģēt.

Departaments kā ielu koku apsaimniekotājs vērsās Apstādījumu inspekcijā un vēlāk jautājumu izskatīja arī Apstādījumu saglabāšanas komisijā. Arī apstādījumu inspektors dabā apsekoja kokus. Komisija pieņēma lēmumu, ka koki ir jānocērt, jo tie ir kalstoši un bojāti, kā arī var apdraudēt gājējus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu