Konfliktā par ēku Rīgas centrā iesaistītos piekauj un dedzina īpašumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Deviņdesmitie ir atgriezušies. Pie tāda secinājuma nonākuši uzņēmēji, kuri saimnieko vērtīgā īpašumā Rīgas centrā Skolas ielā. Pirms dažiem gadiem notika mēģinājums viņiem šo ēku atņemt. Lietu sāka izmeklēt prokuratūra. Bet pret mājas īpašniekiem pēdējos mēnešos vērsti vairāki uzbrukumi – viens piekauts savas mājas kāpņu telpā, viņa juristam uzbrukuši vairāki cilvēki ar beisbola nūjām. Dedzināts arī viņa ģimenes īpašums. Cietušie uzskata, ka šādi sveicienus nodevuši tie, kuri gribēja izkrāpt viņiem piederošo ēku, bet krāpniecība neizdevās.

Vairākus miljonus eiro vērtais īpašums Rīgas centrā Skolas ielā 21 pirms sešiem gadiem kļuva par iemeslu kādam ieilgušam konfliktam. Māju pārraudzīja firma «Latvijas projektēšanas sabiedrība». Tās īpašnieki bija vairāki arhitektu biroji, kuri atradās ēkā. 2010.gadā, izmantojot dažādas juridiskas viltības, grupa uzņēmēju un juristu vispirms pārņēma firmu, kas bija viena no ēkas īpašniecēm un tad panāca, ka tiek mainīta valde arī galvenajā uzņēmumā «Latvijas projektēšanas sabiedrība». Konfikts kulmināciju sasniedza, kad abas puses uz ēku izsauca katra savu apsardzes firmu.

Vecajiem īpašniekiem izdevās atgūt kontroli pār īpašumu. Pamazām atklājās krustu šķērsu noslēgti līgumi un saistības, par kuru atcelšanu joprojām notiek tiesvedības. Lietas izmeklēšanā iesaistījās Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra. Šobrīd noskaidrots, ka mēģinājumu pārņemt īpašumu Skolas ielā izplānojis advokāts, kura vārds iejaukts vēl vairākos aizdomīgos darījumos.

Skandolozā krimināllieta pēc izmeklēšanas prokuratūrā šonedēļ nonākusi Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā. Pēdējie mēneši pirms lietas nonākšanas tiesā, Skola ielas ēkas īpašniekiem un juristiem bija saspringti. Viņi piedzīvojuši draudus, uzbrukumus un šobrīd esot uztraukušies par savu un savu tuvinieku drošību un dzīvību. Vispirms šī gada 15.februārī mājas kāpņu telpā notika uzbrukums «Latvijas projektēšanas sabiedrības» valdes priekšsēdētājam arhitektam Alvim Zlaugotnim.

Alvis Zlaugotnis, SIA «Latvijas projektēšanas sabiedrība» Valdes priekšsēdētājs

Gāju mājās ēst pusdienas. Pie ēkas durvim stāv cilvēks, kas neizskatās ne pēc bandīta, ne pēc bomža, ne pēc narkomāna. Vienkārši ienāk ar mani reizē kāpņu telpā, uzkāpjam līdz trešajam stāvam un trešajā stāvā pēkšņi no aizmugures sāk sist pa galvu. Bez jautājumiem vai komentāriem. Jo tur jau cilvēks bija attiecīgi trenēts atsūtīts. Es pēdējo reizi kāvos pamatskolā. Tā kā iemaņu nekādu nav. Novēlāmies vienu laidu pa kāpnēm uz leju un šķīrāmies. Tas tikai noteica: «Gan jau, ka pietiks». Acīmredzot bija dots uzdevums tā ne pārāk smagi, bet brīdinoši...

Divus uzbrukumus pavisam nesen piedzīvojis arī arhitekta Zlaugotņa advokāts Renārs Kazāks. Augusta vidū viņš ar ģimeni atpūties Saulkrastos sievasmātes vasarnīcā. Ap pusnakti nograndis sprādziens un vasaras mājas pirmais stāvs bijis liesmās. Kad atbraukuši ugunsdzēsēji un policija, secināts, ka kādi ļaundari aplējuši ar degmaisījumu zemi, durvis un to visu aizdedzinājuši. Jurists uzskata, ka tikai laimīgas sakritības dēļ neviens neesot cietis.

Par uzbrukumiem un dedzināšanu ierosināti trīs dažādi kriminālprocesi. Cietušie uzskata, ka tas saistāms ar strīdu par īpašumu Skolas ielā.

Par savu drošību satraucies vēl kāds advokāts, kurš ar Mārci Miķelsonu sadūries citā lietā – strīdā par mēģinājumu pārņemt salduma ražotājus Laima un Staburadze.

Mārtiņš Mežinskis, Zvērināts advokāts

2016.gada 16.oktobrī, pēdējā rudens zāle... Ir jānopļauj privātmājā mauriņš. Sāku pļaut privātmājā mauriņu un pie sētas, kas ir meža pusē, kas ir brīvi pieejama no meža, skatos – metājas pudele. Pacēlu un sapratu, ka tā nav vienkārši pudele, bet tā saucamais «Molotova kokteilis». Pudele bija pildīta ar dzeltenu šķidrumu. Pudelē iekšā ievietots deglis un korķis pa virsu. Šos faktus es uztveru kā reālus draudus savai un ģimenes veselībai un drošībai.

Par šo lietu Saulkrastu policijā 16.oktobrī uzsākts kriminālprocess un šobrīd turpinoties pirmstiesas izmeklēšana.

Pats advokāts Mārcis Miķelsons nevēlējās kontaktēties ar Nekā Personīga. Uz mēģinājumiem satikties vai sazvanīties neatsaucās. Sarunai ar televīziju Miķelsons deliģēja savu advokātu Oskaru Rodi. Viņš klienta vārdā izteica prieku, ka Skolas ielas lieta beidzot nonākusi tiesā. Tas ļaušot Miķelsonam pierādīt, ka viņš ne pie kā neesot vainīgs. Savukārt iespēju, ka piekaušanas un dedzināšanas bijis kāds viņa klienta sūtīts sveiciens, Rode kategoriski noliedz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu