Ilvess: Nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus no Trampa priekšvēlēšanu izteikumiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu izteikumiem nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus par gaidāmo Vašingtonas ārpolitikas kursu, raidsabiedrības BBC pārraidei «Newshour» ceturtdien sacījis bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Lūgts komentēt jūlijā laikrakstā «New York Times» publicētos Trampa izteikumus, ka lēmumu par to, vai aizstāvēt Baltijas valstis pret iespējamo Krievijas agresiju, viņš pieņemtu atkarībā no tā, vai «tās ir izpildījušas savas saistības pret mums», Ilvess atgādinājis, ka priekšvēlēšanu kampaņas gaitā no Trampa dzirdēti dažādas ievirzes izteikumi - piemēram, Republikāņu partijas kandidāts kritizējis demokrātu prezidentu Baraku Obamu par to, ka pēdējais nav darījis pietiekami daudz, lai pasargātu Ukrainu no Krievijas agresijas.

Ilvess uzsvēris, ka Igaunija ir viena no nedaudzajām NATO dalībvalstīm, kuras pilda savas saistības un aizsardzībai jau tagad atvēl gandrīz 2% iekšzemes kopprodukta. Vienlaikus viņš atgādinājis, ka ASV jau 2001.gadā paudušas bažas, ka pašas alianses valstis neparedz aizsardzībai pietiekamus līdzekļus.

Jautāts, vai Trampa attiecības ar Krieviju nav pārāk ciešas, bijušais Igaunijas prezidents atzinis, ka tas ir sarežģīts jautājums.

«Kļuvis par ASV prezidentu, Donalds Tramps regulāri saņems izlūkdienestu ziņojumus. Cilvēki mēdz mainīt viedokļus,» viņš bildis. Pēc Ilvesa teiktā, Trampa tuvākajā aprindās noteikti atradīsies cilvēki, kas nelolo nekādas ilūzijas attiecībā uz Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu