Pasaules līderi apsveikumos Trampam pauž cerību uz sadarbību

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc ASV Republikāņu partijas kandidāta Donalda Trampa uzvaras prezidenta vēlēšanās pasaules līderi trešdien nosūtījuši apsveikumus ekscentriskajam miljardierim, paužot cerību uz turpmāku labu sadarbību kopīgu vērtību vārdā.

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni paziņoja, ka ES turpinās sadarboties ar Savienotajām Valstīm, norādot, ka savstarpējās saites «ir dziļākas par jebkurām pārmaiņām politikā».

«Mēs turpināsim strādāt kopā, no jauna atklājot Eiropas spēku,» sacīja ES augstākā pārstāve.

Arī citi ASV sabiedrotie nākuši klajā ar piesardzīgiem apsveikumiem.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja savā apsveikumā solīja sadarboties ar Trampu kā «tuvu partneri tirdzniecībā, drošībā un aizsardzībā».

«Lielbritānijai un Savienotajām Valstīm ir īpašas attiecības, kas balstītas uz brīvības, demokrātijas un uzņēmējdarbības vērtībām,» norādīja Meja.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks apsveikuma vēstulē uzsvēra nepieciešamību stiprināt transatlantiskās attiecības un norādīja, ka tikai kopā ASV un ES var gūt panākumus cīņā pret tādām problēmām kā «Islāma valsts», draudi Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, klimata pārmaiņas un migrācija.

«ASV līderība ir tikpat svarīgā kā iepriekš. Mūsu alianse gandrīz 70 gadus miera un konflikta laikā ir apvienojusi Amerikas tuvākos draugus. Spēcīga NATO ir laba Savienotajām Valstīm un laba Eiropai,» uzsvēra NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsveica Trampu ar uzvaru un pauda cerību par kopīgu darbu ASV un Krievijas attiecību izvešanā no krīzes stāvokļa.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe savā apsveikumā uzsvēra, ka abas valstis ir «nesatricināmi sabiedrotie, kurus saista kopīgas vērtības, tādas kā brīvība, demokrātija, cilvēktiesības un likuma vara».

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu apsveica Trampu kā «patiesu Izraēlas valsts draugu» un pauda cerību uz labu turpmāko sadarbību, lai veicinātu drošību, stabilitāti un mieru reģionā.

Saūda Arābijas karalis Salamans novēlēja Trampam veiksmi drošības un stabilitātes nodibināšanā Tuvajos Austrumos un pasaulē.

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers savukārt brīdināja, ka ASV ārpolitika Trampa vadībā kļūs neprognozējamāka, sarežģījot lietas.

Tomēr ministrs pauda apņēmību turpināt kopt transatlantiskās saites, norādot uz to nozīmīgumu visai Eiropai.

Vācijas kanclere Angela Merkele piedāvāja Trampam tuvu sadarbību, kas balstīta uz abu valstu kopīgo vērtību pamata.

Kanclere atgādināja, ka Vāciju un ASV vieno tādas vērtības kā demokrātija, brīvība, likuma varas un cilvēka cieņas ievērošana, «neskatoties uz cilvēka izcelsmi, ādas krāsu, reliģiju, dzimumu, seksuālo orientāciju vai politisko pārliecību».

Francijas prezidents Fransuā Olands tikmēr televīzijā paziņoja, ka Trampa uzvara «sāk nenoteiktības periodu».

Olands uzsvēra, ka «šis konteksts prasa vienotu Eiropu, kas spējīga likt sevi sadzirdēt» un īstenot tādu politiku, kas aizstāv tās intereses un vērtības.

Turcija apsveica Trampu ar uzvaru, paužot cerību pāršķirt jaunu lapu abu valstu attiecībās, kas prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā ir ievērojami pasliktinājušās.

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims aicināja Trampu pēc iespējas ātrāk izdot Turcijai islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, ko Ankara vaino mēģinājumā jūlijā sarīkot valsts apvērsumu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans ar oficiālu apsveikumu Trampam nenāca klajā, bet norādīja, ka līdz ar šo amerikāņu izvēli sākas jauna ēra, kas, cerams, nesīs pozitīvus soļus tiesību un brīvību stiprināšanā pasaulē un reģionā.

Apsveikumu Trampam nosūtījusi arī Ķīnas Ārlietu ministrija.

Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs savukārt norādīja, ka «katram ASV prezidentam ir jāsaprot mūsdienu pasaules realitāte».

«Vissvarīgākā lieta ir, lai nākamais ASV prezidents ievēro noslēgtās vienošanās un saistības,» paziņoja ministrs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani uzsvēra, ka Teherānas un pasaules līderu starpā noslēgtā kodolvienošanās paliks spēkā un nepastāv nekāda iespēja, ka ASV varētu to anulēt.

Ruhani norādīja, ka līgums noslēgts starp vairākām valstīm un to apstiprinājusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padome.

Arī Dienvidkorejas prezidente Paka Geunhje paziņoja, ka Seulas un Vašingtonas saskaņotajai politikai Ziemeļkorejas jautājumā jāpaliek «neskartai jaunās ASV administrācijas» laikā.

Itālijas premjerministrs Mateo Renci norādīja, ka pasaule pašreiz piedzīvo lielas pārmaiņas, un apsveica jauno Baltā nama saimnieku, novēlot viņam panākumus darbā.

«Itālijas draudzība ar Ameriku ir stipra,» piebilda Renci.

Polijas prezidents Andžejs Duda pauda cerību, ka Trampa kļūšana par prezidentu pavērs jaunas iespējas abu valstu sadarbībai, balstoties uz abpusējām saistībām.

Duda apliecināja, ka Polija ir gandarīta par NATO samitā Varšavā pieņemto ASV lēmumu paplašināt militāro klātbūtni Polijā.

Pirmais atjaunotās Polijas prezidents un kādreizējais antikomunistiskās arodapvienības «Solidaritāte» līderis Lehs Valensa savukārt paziņoja, ka demokrātisko sistēmu nepieciešamas salabot, citādi tiks pieredzēti vēl citi šādi incidenti vai ļaunāk - «demokrātija tiks izsviesta laukā uz ielas».

Malaizijas premjerministrs norādīja, ka Trampa uzvara ir atgādinājums visiem politiķiem, ka vēlētāju atbalstu nekad nevar uztvert par pašsaprotamu, bet Singapūras premjerministrs secināja, ka ASV prezidenta vēlēšanu iznākums, līdzīgi kā «Brexit», ir daļa no plašākas tendences, kas raksturo attīstītās valstis un atspoguļo dziļu neapmierinātību ar lietu kārtību un vēlmi to mainīt.

Nīderlandes ārlietu ministrs pavēstīja, ka Nīderlande vērtēs Trampu pēc viņa darbiem.

Francijas galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna savukārt apsveica Trampu ar uzvaru, vēl pirms viņš bija ieguvis uzvarai nepieciešamo elektoru balsu skaitu.

«Apsveikumi jaunajam Savienoto Valstu prezidentam Donaldam Trampam un amerikāņu tautai, [kas ir] brīva!» tviterī ierakstījusi Lepēna.

Prieku par ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu pauda arī Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, paziņojot, ka Trampa uzvara ir lieliski jaunumi.

«Demokrātija joprojām ir dzīva,» piebilda Orbāns.

Britu eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Farāžs, kurš otrdien televīzijā paziņoja, ka ar prieku pieņemtu darbu Donalda Trampa administrācijā uzvaras gadījumā, cildināja Trampu par drosmīgu vēlēšanu kampaņu.

Itālijas galēji labējās partijas Ziemeļu līgas līderis Mateo Salvīni, komentējot ASV vēlēšanu rezultātus, tviterī paziņoja, ka «tagad pienākusi mūsu kārta».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu