Kaljulaida atteicās no inaugurācijas dienas pateicības dievkalpojuma

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida kļuvusi par pirmo valsts vadītāju, kas inaugurācijas dienā atteikusies no pateicības dievkalpojuma, trešdien vēstīja laikraksts «Postimees».

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka Kaljulaida atteicās no šāda dievkalpojuma 10.oktobrī, kad tika inaugurēta Igaunijas prezidenta amatā.

Pateicības dievkalpojuma inaugurācijas dienā tradīciju aizsāka pirmais Igaunijas pēckara prezidents Lennarts Meri, un tamlīdzīga tradīcija ir daudzās Ziemeļeiropas valstīs.

Igaunijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Urmass Vīlma «Postimees» atklāja, ka ievēlēšanas dienā telefonsarunā apsveicis Kaljulaidu, izstāstījis par šo tradīciju un paudis gatavību novadīt pateicības dievkalpojumu. Kaljulaida solījusi par to padomāt, bet pēc dažām dienām viņas kancelejas darbinieki arhibīskapam paziņoja, ka jaunievēlētā prezidente tādu pasākumu ir noraidījusi.

Vīlma atzina, ka «tādu lēmumu patstāvīgi pieņem prezidents. Tomēr šajā amatā bez šaubām ir grūti atrast līdzsvaru starp paša cilvēka vēlmēm un amata pienākumiem».

Kaljulaida neesot vēlējusies piedalīties arī ekumēniskā dievkalpojuma ceremonijā, kurā piedalās visu Igaunijas Baznīcu padomē ietilpstošo baznīcu pārstāvji.

Arhibīskaps Vīlma tomēr uzsvēra, ka sagaida plašāku baznīcas un prezidentes sadarbību nākotnē.

Igaunijas prezidentes preses sekretārs Tāvi Linnamē sacīja, ka attiecības ar reliģiju un to intensitāte ir ļoti personīga lieta. Arī viņš norādīja, ka prezidente un baznīca noteikti atradīs sadarbības veidus.

Kaljulaida par pirmo sievieti Igaunijas prezidenta amatā tika ievēlēta 3.oktobrī, bet amata pilnvaras no Tomasa Hendrika Ilvesa pārņēma 10.oktobrī.

Ilvess inaugurācijas dienā 2006.gada 9.oktobrī piedalījās pateicības dievkalpojumā Tallinas Kārļa baznīcā, bet Arnolds Rītels 2001.gada 8.oktobrī - savā inaugurācijas dienā - apmeklēja pateicības dievkalpojumu Tallinas Doma baznīcā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu