Igaunija: Ilvesa lauku īpašumam jāatmaksā 90% no saņemtā finanšu atbalsta

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Igaunijas Finanšu ministrijas veiktā audita rezultāti liecina, ka Igaunijas bijušajam prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam piederošajai kompānijai «Ermamaa», kas apsaimnieko viņa Igaunijas dienvidos esošo lauku īpašumu Ermā, ir jāatmaksā 90% no atbalsta, ko tas saņēma no Igaunijas Investīciju un tirdzniecības aģentūras (EAS).

Finanšu ministrija par kļūdu atzina EAS lēmumu atgūt tikai 10% no «Ermamaa» lauku tūrisma attīstībai piešķirtā finansējuma.

Tāpat auditā secināts, ka valdībai vajadzētu atzīt, ka 90% «Ermamaa» finansējuma nav piešķirti atbilstoši normām, un tai ir jāsāk finansējuma atmaksas Eiropas Komisijai process. Auditā ieteikts EAS pārskatīt aģentūras 2012.gada lēmumu atprasīt «Ermamaa» tikai 10% no piešķirtā finansējuma un būtiski palielināt atprasāmo summu.

Igaunijas Finanšu ministrija secināja, ka EAS kļūdaini noteikusi finansējuma atmaksas pieprasījuma pamatojumu. EAS nolēma atprasīt 10% no piešķirtās summas jeb 19 039 eiro, ja «Ermamaa» neturpinās sniegt viesu izmitināšanas pakalpojumus, tomēr atprasāmā summa noteikta salīdzinoši maza, jo, EAS vērtējumā, nav iespējams noteikt, cik lielā mērā «Ermamaa» pārkāpusi finansējuma piešķiršanas prasības.

EAS valdes 2012.gada 30.marta lēmums paredz pieprasīt daļēji atmaksāt finanšu atbalstu. Pieņemot šo lēmumu, ņemts vērā, ka Ermas lauku saimniecībā Ilvesa prezidentūras laikā ir uzņemts liels skaits ārvalstu un neoficiālo viesu. EAS noteikumi par finansējuma atprasīšanu paredz, ka gadījumā, ja nav iespējams novērtēt radītos zaudējumus vai tāds izvērtējums prasa nesaprātīgus laika vai citus resursus, tiek atprasīti 5% no iepriekš piešķirtās summas, bet atkarībā no pārkāpumu smaguma šo summu var palielināt līdz 10-25%.

Tomēr Igaunijas Finanšu ministrijas auditā secināts, ka EAS izvēlētais pamatojums finansējuma atprasīšanai no «Ermamaa» nav atbilstošs situācijai, jo pārkāpuma apmēru var noteikt, izvērtējot laiku, kurā Ilvesa lauku īpašums tika izmantots paredzētajam mērķim - tūristu uzņemšanai. Tāpat EAS nav pamatojusi, kāpēc izvēlēts atprasīt tieši 10%, nevis citu summu 5-25% no piešķirtā finansējuma robežās.

Lai gan pieteikumā EAS finansējuma saņemšanai «Ermamaa» biznesa plāns paredzēja viesu izmitināšanas pakalpojumu sniegšanu 60 mēnešu ilgā laikā posmā, reāli tas tika darīts sešus mēnešus, tādējādi ministrijai nav saprotams, kādēļ EAS izvēlējās atgūt 10% no piešķirtā finansējuma, lai gan tā projekta mērķis netika pildīts 90% no paredzētā laika.

Ministrija norādīja, ka EAS 2012.gada lēmumā minētais pamatojums, ka īpašumā uzņemti Ilvesa kā Igaunijas prezidenta viesi, ir izvērtējams atsevišķi. Auditā uzsvērts, ka tāda aģentūras pieeja neatbilst tās 2007.gada lēmumam apmierināt «Ermamaa» lūgumu apturēt biznesa plānā minēto pamatdarbību - viesu izmitināšanas un konferenču telpu pakalpojumus plašākai sabiedrībai. Šajā EAS lēmumā nav paredzēta iespēja par biznesa plāna izpildei atbilstošu uzskatīt valsts prezidenta viesu uzņemšanu.

Auditā uzsvērts, ka «Ermamaa» pēc Ilvesa kļūšanas par Igaunijas prezidentu lauku īpašuma pārvaldību nodeva prezidenta rokās. Tādējādi, ministrijas vērtējumā, pozitīvā ietekme uz tūrisma Igaunijā popularizēšanu, ko sniedza Ilvesa kā prezidenta viesu uzņemšana Ermā, nav uzskatāma par «Ermamaa» projekta mērķa sasniegšanu, jo šajā laikā viesus uzņēma Igaunijas valsts prezidents, nevis privātuzņēmējs, kas nodarbojas ar tūrismu.

Arī EAS pasūtītā auditā, ko veica kompānija KPMG, secināts, ka nav skaidrs, kādēļ aģentūra atprasīja tikai 10% no piešķirtās summas. Šajā auditā uzsvērts, ka aģentūras lēmums nav pietiekami pamatots.

«Ermamaa» agrāk piederēja Ilvesa bijušajai sievai Evelīnai. Kompānija Ermas lauku īpašumā Vīlandes apriņķī tūristu uzņemšanu sāka 2006.gadā. Pēdējo EAS finansējuma daļu kompānija lauku tūrisma attīstīšanai saņēma 2007.gada martā.

«Ermamaa» no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem 2006.gada pavasarī tika piešķirti 190 392 eiro programmā, kurā līdzekļi bija paredzēti tūrisma sektora uzņēmumu produktu attīstībai un mārketinga projektu īstenošanai. Tomēr Ilvesa ievēlēšana valsts prezidenta amatā neļāva Ermas lauku saimniecībai Igaunijas dienvidos darboties kā tūrisma objektam.

12.oktobrī Ilvess atmaksāja EAS pieprasīto summu - 19 039 eiro - jeb 10% no piešķirtā atbalsta tūrisma biznesa attīstībai, jo «Ermamaa» vairs nesniegs tūrisma pakalpojumus Ilvesa lauku īpašumā Ermā.

Ilvess bija Igaunijas prezidents divus amata termiņus pēc kārtas no 2006.gada līdz šā gada 9.oktobrim, kad viņu amatā nomainīja Kersti Kaljulaida.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu