Vērtēs deputāta Spolīša iespējamus ētikas pārkāpumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien pēc deputāta Ringolda Baloža (NSL) iesnieguma ierosināja lietu par deputāta Veiko Spolīša iespējamiem ētikas kodeksa pārkāpumiem, vadot tā dēvēto Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisiju.

Ierosināto lietu komisija plāno izskatīt nākamnedēļ, 9.novembrī, aicinot uz sēdi abus deputātus, aģentūru LETA informēja komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S).

Balodis iesniegumā Ētikas komisijai norāda, ka «Vienotības» frakcijas deputāts Veiko Spolītis varētu būt pārkāpis Ētikas kodeksa normas, kas paredz, ka deputāts godprātīgi ievēro svinīgajā solījumā pausto apņemšanos, ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas Kārtības rulli un citus normatīvos aktus, kā arī atzīst savas kļūdas un cenšas tās labot.

Balodis skaidro, ka Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs galaziņojuma projekta sagatavošanu uzņēmās vadīt personīgi, neiesaistot citus komisijas locekļus. Spolītis komisijas darbības laikā vairākkārt informēja komisijas locekļus, ka ar galaziņojuma projektu viņi tiks iepazīstināti laikus, tomēr ar galaziņojuma projektu komisijas locekļi pirmo reizi tika iepazīstināti elektroniski tikai 14.oktobrī - septiņas dienas pirms komisijas pilnvaru beigām.

Kā apgalvo Balodis, šajā galaziņojuma projekta tekstā, kas tika izsūtīts komisijas locekļiem 14.oktobrī, bija ārkārtīgi daudz faktu, pareizrakstības, stila un pārrakstīšanās kļūdu, piemēram «banku sektors» bija nosaukts par «banku rektoru» u.tml. Projektā esot bijusi sajaukta arī nodaļu numerācija, bet atsevišķu nodaļu saturs dublējies. Vairākas rindkopas vispār neesot bijušas saprotamas. Dokuments bijis kā hronoloģisks komisijas sēžu stenogrammu savirknējums, un galaziņojuma projektā stenogrammas tikušas pārņemtas, nemainot tiešās runas un sēdes gaitas izteiksmes stilu, norāda Balodis.

Viņš iesniegumā sīki izklāsta komisijas darba gaitu pēdējās nedēļās, norādot uz vairākām problēmām Spolīša rīcībā. Tostarp politiķis rūpīgi aprakstījis notikušo 21.oktobrī, kas bija pēdējā diena, kad bija iespējama galaziņojuma apstiprināšana.

«Plkst.15.08 Spolītis visiem komisijas locekļiem ar e-pasta starpniecību nosūtīja paziņojumu, ka plkst.15.45, t.i., pēc 37 minūtēm, notiks izmeklēšanas komisijas sēde. Plkst.15.19 visiem komisijas locekļiem tika nosūtīts paziņojums, ar kuru sēde tika atcelta. Plkst.15.27 un 15.31 visiem komisijas locekļiem tika nosūtīti vēl divi e-pasti, ar kuriem tika paziņots, ka izmeklēšanas komisijas sēde notiks plkst.16. Sēde, kas vienlaikus bija preses konference, patiešām sākās plkst.16. Šajā «sēdē» Spolītis uz žurnālista jautājumu, vai komisijas locekļi ir savlaicīgi informēti par sēdi, atbildēja apstiprinoši, norādot, ka komisijas locekļus informējis telefoniski. Tie ir meli, jo Spolītis mani par sēdes sasaukšanu telefoniski neinformēja. Tā kā uz šo «sēdi» neviens no komisijas locekļiem neieradās (un nevarēja ierasties), tad komisijas darbs ir beidzies bez galaziņojuma pieņemšanas,» par 21.oktobra notikumiem raksta Balodis.

Ievērojot minēto, Balodis pauž uzskatu, ka Spolītis ar nemākulīgo un nevīžīgo darbu pie galaziņojuma sagatavošanas ir acīmredzami pārkāpis labas pārvaldības principu, bet ar 21.oktobra izmeklēšanas komisijas sēdes sasaukšanu ir pārkāptas Saeimas Kārtības ruļļa normas.

Politiķis norāda, ka Pretkorupcijas izmeklēšanas komisija ir kļuvusi par pirmo parlamentāro izmeklēšanas komisiju Latvijas parlamentārisma vēsturē, kas nostrādājusi visu komisijas darbības laiku un papildlaiku, taču darbu pabeigusi ar dokumentu, kuru gatavs atbalstīt tikai pats tā radītājs Spolītis.

Kā ziņots, Pretkorupcijas parlamentārā izmeklēšanas komisija darbu noslēgusi bez galaziņojuma pieņemšanas. Galaziņojuma projektu nav parakstījis neviens no deputātiem. Spolītis mediju pārstāvjiem sacīja, ka uzņemas vainu par sasteigto komisijas darbu.

Jau vēstīts, ka komisija tika izveidota, lai izvērtētu Iekšlietu, Tieslietu, Finanšu ministrijas

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu