Pasta darbinieki, iespējams, ļāvuši ielūkoties konfliktējošu uzņēmēju sūtījumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Precizitāte, ātrums un konfidencialitāte ir svarīgākais, ko mēs sagaidām no pastnieka. Uzticēšanās pastam ir kļuvusi aktuāla kādā biznesa strīdā, kas plašu publicitāti ieguva 2014.gada vasarā. Toreiz ar advokātu Mārci Miķelsonu saistīta ārvalsts kompānija tiesā panāca saldumu ražotāju Laima un Staburadze kontu arestus, paralizējot uzņēmumu darbu. Konflikts joprojām nav beidzies, nav beigušies arī savādie notikumi ap to. 15.augustā viena no strīdā iesaistītajām kompānijām nosūtīja ierakstītu vēstuli ar dokumentiem. Pēc mēneša pasts vēstules atdeva, jo pēc tām neviens neatnāca. Tomēr vēstulē esošo dokumentu kopijas jau augusta beigas bija iesniegtas tiesā kāda civillietā. Sūtītājs ir pārliecināts, ka bez pasta līdzdalības tas notikt nevarēja, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Pasta sarakste ir konfidenciāla. Par svešu vēstuļu atvēršanu un lasīšanu likums paredz līdz pat piecu gadu cietumsodu. Bijušais Laimas un Staburadzes īpašnieks ir pārliecināts, ka viņa biznesa partneris aizliegumu ir pārkāpis, iesaistot pasta darbiniekus.

Firmai «NP Business Centre» Rīgā, Šampētera rajonā pieder plašs industriālais parks. Tā teritorijā ir desmitiem nomnieku, kas izmanto ražošanas un noliktavu telpas. Divas trešdaļas šī uzņēmuma pieder SIA «NPBC», viena trešdaļa ASV reģistrētai kompānijai «Menard Port LLC». Abu īpašnieku starpā ir gadiem ieildzis konflikts.

Vasarā Industriālā parka īpašnieks, NP Biznesa Centrs izlēma 30.augustā sasaukt dalībnieku sapulci, tāpēc 15.augustā abiem dalībniekiem uz viņu norādītajām adresēm nosūtīja ierakstītas vēstules.

Uzņēmumam Menard Port LLC nosūtītas divas vēstules. Viena uz Amerikas Savienotajās Valstīs reģistrēto adresi, otra – vienīgajai uzņēmuma valdes loceklei Janai Miķelsonei, kura dzīvo tepat Rīgā. Pagāja mēnesis. 19.septembrī pasts abas vēstules sūtītājam, NP Busines centre atdeva atpakaļ, jo nav varējis sasniegt adresātus.

Tas pārsteidzis vēstules nosūtītāju, jo uz uzsludināto pilnsapulci «Menard Port» pārstāvji ieradās. Un 26.augustā Rīgas rajona tiesā bija celta prasība, kurai iesniegtas kopijas no dokumentiem, kas bija nosūtītajās, taču adresātu nesasniegušajās vēstulēs.

Žanete Raize, Zvērināta advokāte, NP pārstāve: «Tas, kas rada jautājumus, kāda veidā, ar kādām metodēm mazākuma dalībnieka pārstāvis iepazinies ar šiem dokumentiem, jo, kā zināms, dalībnieka pārstāvis ir bijis sapucē, ir piedalījies lēmuma pieņemšanā, dokumentu kopijas ir iesniegtas tiesā, pievienotas prasības pieteikumam, bet no atpakaļ saņemtām vēstulēm secinām, ka šie dokumenti nekādā veidā nevarēja būt pieejami dalībniekam, dalībnieka pārstāvim.»

Kad uzņēmuma pārstāvji saprata, ka tiesā nonākuši dokumenti no nepiegādātām vēstulēm, vēlreiz pārbaudītas mēnesi pastā gulējušās aploksnes. Rūpīgi ieskatoties var pamanīt, ka vienai no tām līmējuma vieta ir bojāta.

Žanete Raize: «Secinājums, ka ir bijusi prettiesiska aploksnes atvēršana, vai nu ceļā uz noradītajām adresēm, vai adreses saņemšanas vietā. Mēs esam saņēmuši atpakaļ it kā nesaņemtas, bet tas, ka tā viena aploksne ir atvērta, liecina, ka kāds ir tajā ielūkojies un veicis arī dokumentu kopijas.»

Atvēršanas pazīmes bija vēstulei, kas sūtīta Janai Miķelsonei uz Lāčplēša ielu 2 Rīgā. Šajā adresē viņa nedzīvo, taču te ir reģistrēta viņas vīra Mārča Miķelsona advokāta prakse. Jana Miķelsone uzņēmuma «Menard Port LLC» īpašniece un vienīgā amatpersona bija līdz brīdim, kad abu laulāto starpā izcēlās konflikts. Pavasarī bez Janas Miķelsones ziņas par uzņēmuma īpašnieku kļuva Mārča Miķelsona tēvs Agnis Miķelsons.

Uz 30.augusta NP Biznesa centra kopsapulci pārstāvēt «Menard Port LLC» ieradās jurists, Latvijas apdrošināšanas brokeru asociācijas priekšsēdētājs Aigars Krūms. Viņu pilnvarojis «Menard Port» īpašnieks un valdes loceklis Agnis Miķelsons. Runāt ar «Nekā personīga» viņš nevēlējās.

Žurnālists: «Varbūt jūs tomēr mūs ielaidīsiet?»

Aigars Krūms, jurists, «Menard Port LLC» pārstāvis: «Jūs saprotiet, man šodien ir darba diena, un es šobrīd rakstu procesuālus dokumentus. Man šobrīd tiešām nav laika apspriest jautājumus, kas ir mana darba jautājumi, ar personām, uz kuriem tie manuprāt īsti neattiecas.»

Kur saņemta informācija par dalībnieku sapulci, viņš aicināja vaicāt «Menard Port LLC» īpašniekam un valdes loceklim Agnim Miķelsonam.

Agnis Miķelsons, «Menard Port LLC» īpašnieks: «Tur nekādu komentāru nebūs, tur advokāte visu izskaidros.»

Žurnālists: «Gribēju zināt, kur jūs dabūjāt tos dokumentus?»

Miķelsons: «Es jums neko nekomentēšu, advokāte visu jums ir paskaidrojusi.»

Advokāte Santa Liberte 26.augustā Rīgas rajona tiesā iesniedza Agņa Miķelsona prasību pret NP Biznesa centru. Tai pievienoti dokumenti, kuri nekādi nevarēja būt pieejami, jo tobrīd atradās aizlīmētās aploksnēs 10.pasta nodaļā. Tos viņa esot saņēmusi no sava klienta.

Santa Liberte, zvērināta advokāte, «Menard Port LLC» pārstāve: «Man diemžēl nav zināms, kā ir iegūti šie dokumenti. Es gribētu ticēt, ka viņi ir iegūti likumīgi.»

Sava versija par notikušo ir advokātam Mārcim Miķelsonam. Viņš uzskata, ka dokumenti varēja noplūst no viņa oponentiem strīdā ap NP Busines Centre- advokātu biroja «Primus».

Žurnālists: «Tad jūsu versija, ir, ka advokātu birojā ir nodevējs, kurš ir tos papīrus iznesis no ofisa?»

Mārcis Miķelsons, zvērināts advokāts: «Jā, jā, lai meklē, lai liek savējos uz melu detektoru, un utis savā sētā nevajag aizbildināt ar godīgu cilvēku apmelošanu.»

Advokātu birojā «Primus» šo versiju pilnībā izslēdz. Dokumentu apritei ir stingra kārtība – tiem var piekļūt tikai advokāts, kas ar konkrēto lietu strādā. To apstiprina arī tas, ka tiesā parādījušās nevis dokumentu darba versijas, bet kopijas no tiem parakstītajiem dokumentiem, kas bijuši aploksnēs.

Latvijas Pasts ir saņēmis SIA «NP» iesniegumu un uzsācis savu izmeklēšanu. Vadība atzīst, ja sūtījuma atvēršana tiešām ir notikusi, tas ir nopietns pārkāpums.

Kristaps Krūmiņš, VAS Latvijas Pasts valdes loceklis: «Nekavējoties uzsākām iekšējo tādu kā izmeklēšanu, lai sapratsu pārējās visas detaļas, kas saistītas ar šo te gadījumu. Šobrīd šis te izmeklēšanas process tā kā vēl norit, tāpēc konkrētas detaļas jeb secinājums par šo te gadījumu nav iespējams izdarīt. Tā kā šis te konkrēti ir bijis reģistrēts sūtījums, tad to, kurš apstrādā sūtījumu katrā no posmiem, gan šeit pat šķirošanas kompleksā, gan arī pastnieks, kurš piegādā, reģistrēts tiek, par visiem reģistrētiem sūtījumiem.»

SIA «NP Business centre» ir vērsies policijā. Policija uzsākusi pārbaudi. Uzņēmums «Menard Port LLC», ko pārstāv advokāta Miķelsona ģimene, konfliktus ar Laimas un Staburadzes bijušajiem īpašniekiem, kompāniju «Nordic Partners» uzsāka jau 2011.gadā. 2014.gadā «Menard Port LLC» tiesā panāca oponentam piederošo, Latvijas lielāko saldumu ražotāju Laimas un Staburadzes kontu apķīlāšanu. Tas uz laiku paralizēja uzņēmumu darbu.

Miķelsons uzskata, ka «Nordic Partners» pārkāpj mazākuma akcionāra «Menard Port» tiesības, tāpēc no uzņēmuma prasa astoņu miljonu eiro lielu atlīdzību. Viņš policijā panācis virkni kriminālprocesu ierosināšanu pret saviem oponentiem, taču līdz prokuratūrai šo gadu laikā neviens nav nonācis. «Nordic partners» ir pārliecināti, ka «Menard Port» un Miķelsona prasības ir nepamatotas. Uzņēmums ir gatavs tiesāties, taču lieta jau divus gadus nav sākta izskatīt pēc būtības.

Laima un Staburadze ir pārdotas Norvēģu Orkla, naudas un mantas apķīlājumi atcelti, taču saldumu ražotāji joprojām ir atbildētāji tiesvedībā, kas 1.instancē nav izskatīti pēc būtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu