Islandē notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BIRGIR THOR HARDARSON / EPA

Islandē sestdien notiek parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, un, kā liecina prognozes, to rezultātā antiestablišmenta Pirātu partija varētu izveidot jaunu centriski kreisu koalīciju. Sagaidāms, ka vēlētāji sodīs līdzšinējo valdību, kuras reputācija cietusi Panamas dokumentu skandālā.

Kaut arī pašreizējā konservatīvās Neatkarības partijas un centriskās Progresīvās partijas koalīcija skandālā izdzīvoja, tā solīja sarīkot ārkārtas vēlēšanas sešus mēnešus pirms valdības termiņa beigām.

«Mēs zaudējam atbalstu antiestablišmenta noskaņojuma dēļ,» atzina Neatkarības partijas deputāte Birgira Armansone.

Pirātu partiju 2012.gadā izveidoja aktīvisti, anarhisti un bijušie hakeri. Tā iestājas par valsts caurskatāmību, institūciju reformu, individuālām brīvībām un cīņu ar korupciju.

Tās galvenais dzinējspēks ir gados jaunie vēlētāji, bet partijas preses sekretāre Birgita Jonsdotira atzina, ka partija ir «izpētījusi kļūdas, ko pieļāvusi «Syriza» un «Podemos«» - Grieķijas un Spānijas kreiso radikāļu un taupības politikas pretinieku partijas.

Vēlēšanu rezultāti būs zināmi uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas. Tā kā nevienam no politiskajiem spēkiem netiek prognozēts vairākums parlamentā, valdības aprises noskaidrosies vienīgi pēc koalīcijas sarunām.

Ja Pirātu partijai izdosies gūt pietiekamus panākumus, tā varētu izveidot kopš Islandes neatkarības pasludināšanas otro centriski kreiso valdību. Sociāldemokrātu un «zaļo» koalīcija Islandē valdīja no 2009. līdz 2014.gadam.

Pirātu partija varētu saņemt 22,65% vēlētāju balsu, noskaidrots pirms nedēļas publiskotajā Reikjavīkas Universitātes aptaujā. Konservatīvā Neatkarības partija saņemtu 21,1% balsu, Kreisi zaļo kustība - 18,6% vēlētāju atbalstu, bet Progresīvā partija, kas kopš 2013.gada ir valdošajā koalīcijā kopā ar Neatkarības partiju, saņemtu 9% vēlētāju atbalstu.

Kad aprīlī atklātībā nonāca tā sauktie Panamas dokumenti, atbalsts Pirātu partijai sasniedza pat 43%.

Tajos atklājās, ka ārzonās konti ir vairākiem augsta ranga Islandes politiķiem, tostarp toreizējam Islandes premjerministram Sigmunduram Dāvidam Gunnlaugsonam, kuram skandāla rezultātā nācās atkāpties.

Arī pirmstermiņa vēlēšanas tiek rīkotas saistībā ar Panamas dokumentu skandālu. Lai arī Gunnlaugsonam nācās atkāpties no amata, viņa valdība turpināja darbu.

Pirātu partija iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2013.gadā ieguva trīs vietas Islandes parlamentā, kurā ir 63 deputātu vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu