Kolumbijas prezidents līdz gada beigām pagarina pamieru ar FARC

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss ceturtdien paziņojis, ka ar komunistisko kaujinieku grupējumu «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) noslēgtais pamiers tiek pagarināts līdz 31.decembrim.

Prezidents arī pauda cerību, ka līdz tam brīdim ar FARC izdosies panākt jaunu miera vienošanos.

«Esmu pieņēmis lēmumu pagarināt divpusējo pamieru līdz 31.decembrim (..) tas nav ne ultimāts, ne gala termiņš, bet ceru, ka viss process jaunas vienošanās panākšanai tiks pabeigts krietni pirms tam,» televīzijā pārraidītā uzrunā pavēstīja Santoss, kurš šogad ieguva Nobela miera prēmiju.

Sākotnēji pamieram vajadzēja beigties 31.oktobrī.

Jau vēstīts, ka Kolumbijas valdība un FARC 26.septembrī oficiāli parakstīja vēsturisko miera vienošanos, kas paredzēja izbeigt 52 gadus ilgušo konfliktu, tomēr kolumbieši referendumā 2.oktobrī to noraidīja.

Šobrīd Santoss un viņa komanda uzklausa priekšlikumus, kurus izteikuši sākotnējās vienošanās pretinieki.

Kolumbijas opozīcija vēlas stingrākus miera līguma nosacījumus un pārmet prezidentam nesodāmības piešķiršanu FARC kaujiniekiem.

FARC līderi paziņojuši, ka joprojām vēlas mieru, bet nav skaidrs, vai viņi spēs pārliecināt savus kaujiniekus par jaunu vienošanos.

Šis grupējums jau gandrīz 50 gadu cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiskajiem kaujiniekiem faktiski nebija nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilga kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu