Šodien Starptautiskā Putras diena. Latvijas skolās liela atsaucība

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

10.oktobris ir Starptautiskā Putras diena. Par godu tai no šodienas līdz nedēļas beigām skolās bērni aktīvi «putringos» – piedalīsies putras lekcijās un aktīvi paši gatavos putras. Putras programmā pieteikušās jau vairāk nekā 450 skolas, tostarp arī to ēdnīcas, kas cienās bērnus ar putrām.

Lai izglītotu bērnus par graudaugu lomu uzturā un aicinātu tos vairāk izvēlēties ēdienreizēs, skolās sākusies «Putras programma 2016». Tās iniciators ir AS «Rīgas Dzirnavnieks» («Herkuless»), kas projektu īsteno sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

Programmas mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem būtu jābūt aptuveni pusei mūsu uzturā.

Oktobris jau tradicionāli ir kļuvis par Putras mēnesi, kura ietvaros jau ceturto gadu skolās notiek putras stundas, putras pagatavošanas meistarklases un dažādas citas par graudaugiem izglītojošas aktivitātes, turklāt aktīvākās skolas saņem putras dāvanas no «Herkuless». Pērn programmā piedalījās aptuveni 70 000 skolēnu un pirmsskolas audzēkņu.

Šogad papildus tēmai par graudaugu veselīgumu skolēni tiks izglītoti, kā veikalā izvēlēties drošus produktus, kā arī kopā ar bērniem tiks veidota Vislatvijas putras pavārgrāmata, kas ir šī gada #PUTRINGS čempionāta tēma. Skolās tradicionāli līdz oktobra beigām notiks Putras stundas, kurās bērni tiek izglītoti par graudaugiem un to lomu mūsu uzturā, kā arī tiks popularizēts veselīgs dzīvesveids.

«Putras programma jau dzīvo savu dzīvi – par to liecina lielais dalībnieku skaits, kas pērn sasniedzis 70 000 bērnu. Šogad pēc līdzīga principa arī Lietuvā un Igaunijā notiks putras programmas, kur kā piemērs ir ņemta tieši Latvijas pieredze. Šoreiz Latvijā lielu uzsvaru liksim tieši uz mūsdienu putras tradīcijām – apkoposim putras ēšanas paražas dažādos Latvijas reģionos, balstoties uz ēst gatavošanas tradīcijām. Kopā ar skolēniem plānojam izveidot Vislatvijas Putras pavārgrāmatu ar visvairāk vienuviet apkopotām putras receptēm, ko izdomājuši paši bērni,» atzīst Anita Berķe, AS «Rīgas Dzirnavnieks» pārstāve un projekta iniciatore.

Putras programmā skolās iesaistās arī skolu ēdnīcas, kuras Putras mēneša ietvaros cienā bērnus ar veselīgām putrām. Putras programma skolās notiek divās vecuma grupās – 1.- 4.klasei un 5.- 8.klasei. Programmas ietvaros skolās viesojas speciālisti, kas skolēnus iepazīstina ar graudaugu pamatīpašībām un to nepieciešamību iekļaut ikkatra skolēna ēdienkartē.

10. oktobris ir Starptautiskā Putras diena, tāpēc oktobris ir pasludināts par Putras mēnesi un tiek svinēts ar dažādām aktivitātēm. Gatavojoties Putras dienai tiks atklāta Putras vēstniecība restorānā «Fazenda», kurā bērni mācīs pieaugušos putringot. Arī restorānu šefpavāri iesaistīsies sociālajā projektā un mācīs bērnus gatavot putras. «Rīgas Dzirnavnieks» aktīvākajām skolām dāvinās «Herkuless» produktu dāvanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu