Krievijas atbalsts «sievietei» un «Austrumeiropas» kandidātam stiprina Georgijevas iespējas kļūt par ANO ģenerālsekretāri

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija pirmdien paziņojusi, ka labprāt ANO ģenerālsekretāra amatā redzētu sievieti un būtu gatava atbalstīt kandidātu no Austrumeiropas, kas varētu palielināt Bulgārijas kandidātes Eiropas Komisijas viceprezidentes Kristalinas Georgijevas izredzes ieņemt augsto amatu.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins arī norādīja, ka drīz notiks balsojums, lai izraudzītu pašreizējā ģenerālsekretāra Bana Gimuna pēcteci.

«Mēs uzskatām, ka ir pienākusi Austrumeiropas kārta dot nākamo ģenerālsekretāru,» viņš pavēstīja preses konferencē, piebilstot - «mēs ļoti labprāt [šajā amatā] redzētu sievieti».

Georgijeva pirmdien ANO Ģenerālajā asamblejā divas stundas atbildēja uz dažādiem jautājumiem, tostarp par karu Sīrijā, bēgļu krīzi un klimata pārmaiņām.

Trešdien Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm - ASV, Francijai, Krievijai, Ķīnai un Lielbritānijai - paredzēts jauns neoficiāls balsojums par jauno ģenerālsekretāru, kurā tiks noskaidrots, vai kāds no kandidātiem varētu saņemt kādas valsts veto oficiālajā balsojumā.

Čurkins atklāja, ka, ļoti iespējams, pāris dienas pēc trešdienas balsojuma Drošības padome rīkos oficiālu balsojumu par jauno ANO ģenerālsekretāru, kuru pēc tam apstiprināt vajadzēs arī Ģenerālajai asamblejai.

Jau vēstīts, ka Bulgārija trešdien nomainīja savu kandidātu ANO ģenerālsekretāra amatam, kas ar nākamo gadu būs vakants. Bulgārija aizstāja savu līdzšinējo kandidāti UNESCO ģenerālsekretāri Irinu Bokovu ar Georgijevu.

Provizoriskajā balsojumā ANO Drošības padomē pagājušajā nedēļā Bokova neguva labus rezultātus.

Par vadošo augstā amata kandidātu tiek uzskatīts bijušais Portugāles premjerministrs Antoniu Gutērešs, kurš visās piecās Drošības padomes neoficiālās balsošanas kārtās ieņēmis pirmo vietu.

Pašreizējais ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pēc diviem piecus gadus ilgiem pilnvaru termiņiem savu amatu atstāj šā gada nogalē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu