Kučinskis slepeni uzdevis garantēt bēgļu pārticību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Valdība reaģējusi uz ziņām, ka bēgļi pamet Latviju - premjers Māris Kučinskis (ZZS) devis rīkojumu Ekonomikas ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai meklēt risinājumu mājokļa problēmai, ieviešot izmaiņas bēgļu uzņemšanas plānā, piemēram, pašvaldībām būtu jāgarantē, ka bēgļi apmaksā īri. Tiesa gan, abi ministri pirmdien no rīta liedzās to apstiprināt.

«Man vajag mazu brīdi, lai es to varētu apstiprināt,» teica ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). Līdz viņam tas vēl neesot nonācis. Par to pirmdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

«Es pagājušajā nedēļā piedalījos nopietnā konferencē Kazahstānā. Un līdz šim es... man ir grūti komentēt,» tā savukārt norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Dienas laikā ministri tomēr atzina, ka uzdevumu saņēmuši, norādot, ka premjera rīkojums ir ierobežotas pieejamības informācija.

Pēc Kučinska skaidrotā, tas tāpēc, ka uzdevumu pirms divām nedēļām viņš devis valdības slēgtajā sēdē, taču nekā slēpjama neesot.

«Jautājumi tika skatīti sēdes slēgtajā daļā, bet, ja jau es par to runāju, tad nav tāda slepenības līmeņa, lai tie būtu tik tālu noslepenojami. Es jau tad jums nestāstītu, ja es būtu tā domājis,» teica Kučinskis.

Kā viens no iespējamiem jaunajiem risinājumiem ir iecere likt pašvaldībām garantēt, ka bēgļi apmaksā īri

un, ja pašvaldībām tādēļ rastos zaudējumi, tie tiktu kompensēti no valsts budžeta. Par pašvaldībām atbildīgais Gerhards šaubās, vai šāds piedāvājums ir īstenojams.

«Es domāju, ka būs ļoti grūti panākt kaut kādu konsensu gan ar pašvaldībām, gan arī parlamentā. Es nezinu, vai jūs esat diskutējuši ar pašvaldībām, vai kāda būtu gatava. Es neesmu runājis ar pašvaldībām par šo jautājumu, vai kāda būtu gatava garantēt no saviem līdzekļiem naudu, no savu iedzīvotāju maksātajiem nodokļiem šo naudu būtu gatava garantēt,» vērtēja Gerhards.

Savukārt ekonomikas ministrs savu nostāju vēl nepauž. «Mums ir jāvērtē, kādā veidā rīkoties ar šo lietu,» noteica Ašeradens.

Premjers priekšlikumus no ministriem gaida tuvāko pāris nedēļu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu