Eksperiments: Cik smagas patiesībā ir skolas somas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Daudz un bieži runāts par skolēnu somu pārlieku lielo smagumu, bet cik tad īsti tās sver? Lai to noskaidrotu, kāda mamma piekrita veselu nedēļu svērt savu bērnu skolas somas. Noskaidrojām, ka to svars pat bez treniņtērpa un vizuālajā mākslā vajadzīgajiem priekšmetiem krietni pārsniedz valdības noteiktās normas. Meklējām arī atbildes uz jautājumu, ko darīt šādā situācijā?

4. klases skolniecei ir 9 gadi, bet 6. klases skolēns ir 12 gadus vecs.

Somas svars 4. kl. / Somas svars 6. klasē
Pirmdien - 3,6 kg / 5,4 kg
Otrdien - 5,1 kg / 5,5 kg
Trešdien - 2,7 kg / 4,3 kg
Ceturtdien - 4,7 kg / 4,4 kg
Piektdien - 4,2 kg / 4,5 kg

Aplūkojot bērnu skolas somu svara rādītājus nedēļas garumā, redzams, ka

katra bērna skolas somu svars vismaz trīs no piecām darba dienām pārsniedza valdības noteikto svaru.

Turklāt jāņem vērā, ka bērni ikdienā nenesa uz skolu un mājām treniņtērpus, kā arī pirmajā mācību nedēļā nebija vajadzības pēc vizuālās mākslas piederumiem, kas kopā ir diezgan smagi.

Nav iespējams nepārsniegt normas

Lūk, valdības noteiktais skolas somas svars, ko nedrīkstētu pārsniegt:

skolēniem, kas jaunāki par 9 gadiem, - 2,5–3,5 kg,
skolēniem vecumā no 9 līdz 11 gadiem - 3,5–4 kg,
skolēniem vecumā no 12 līdz 13 gadiem - 4–4,5 kg,
skolēniem vecumā no 14 līdz 15 gadiem - 4,5–5 kg,
skolēniem, kam ir 16 gadu un vairāk, - 5 kg un vairāk.

Foto: TVNET lasītājs

Cik tālu jānes?

Ģimene dzīvo salīdzinoši tuvu skolai, bet bērniem smagās somas darbdienās sanāk nest vairākus kilometrus.

Mamma pastāstīja, ka no skolas līdz mājām ir 900 m, bet pa vidu mēdz būt pulciņi un ārpusskolas nodarbības, un tad šīs somas sanāk nēsāt daudz garākas distances.

«Smagajās dienās» somas nudien ir smagas.

«Puika ir trenēts (treniņus apmeklē) un nesaka, ka viņam būtu par smagu, bet meitēns (4. klases skolniece) gan reizēm atnāk no skolas un sūkstās, ka pleci un mugura sāp. Tiesa, šajā mācību semestrī vēl neviens nav paguvis sagurt no somu nešanas,» mamma stāstīja.

Nākamajās nedēļās somas būs daudz smagākas

Viņa piebilda, ka pirmajā mācību nedēļā vēl nebija sākušies pulciņi, līdz ar to somās bija tikai mācībām nepieciešamās lietas - penālis, dienasgrāmata, atbilstošās dienas mācību grāmatas, darba burtnīcas, klades, mājas atslēgas, naudas maks un skolēna e-talons.

Treniņtērpu šonedēļ bērni uz pirmo sporta nodarbību aiznesa uz skolu, un tā tas tur kādu laiku stāv, līdz jānes mājās mazgāt. Vizuālajā mākslā pirmajā nedēļā skolā nekas nenotika, tātad,

ieejot normālā darba ritmā, pie esošā svara nāks klāt krāsas, otas, priekšauts, zīmuļi, flomāsteri, papīra lapas, aplikāciju papīrs u.tml.
Foto: TVNET lasītājs

Ko darīt, ja somas ir pārāk smagas?

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļā TVNET skaidroja, ka to, cik smaga drīkst būs skolēna skolas soma, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.610 «Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas».

Par noteikumu ievērošanu ir atbildīgs iestādes vadītājs, bet noteikumu izpildi kontrolē Veselības inspekcija, kas ir Veselības ministrijas padotības iestāde. Inspekcijas mājaslapā citēti noteikumi, kas nosaka, ka

izglītības iestāde «veicina iespēju izglītojamajiem glabāt ikdienā nepieciešamās lietas iestādē,

lai netiktu pārsniegts izglītojamā somas piepildījuma svars, kas atbilst maksimālajām pārnēsājamo priekšmetu smaguma normām attiecīgajā vecuma grupā».

Noteikumi gan nenosaka sīkākus šīs prasības izpildes veidus, piemēram, vai tiem jābūt plauktiem klases telpā vai slēdzamiem skapīšiem gaitenī. Tas paliek katras izglītības iestādes ziņā.

Inspekcija, veicot kontroles izglītības iestādēs, skolēnu somas nesver,

turklāt inspekcijai nav tiesību bez vecāku piekrišanas pārbaudīt bērnu skolas somu saturu, ja tiktu konstatēts, ka somas svars pārsniedz normu. Kontroles laikā inspekcija pārbauda, vai izglītības iestādē bērniem tiek nodrošināta iespēja uzglabāt vismaz daļu mācību piederumu, lai netiktu pārsniegts noteikumos noteiktais somas piepildījuma svars.

Saskaņā ar Izglītības likumu izglītojamam ir tiesības uz veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē, bet izglītības iestādes vadītāja pienākums ir nodrošināt šo un citu izglītojamā tiesību ievērošanu. Lai atvieglotu skolēnu somu piepildījuma svaru, iestādes vadītājam būtu vēlams plānot mācību stundu sarakstu tā, lai, piemēram, vienā dienā nebūtu jānes daudz mācību grāmatu un jāiet uz sporta nodarbību, kā arī nodrošināt, lai bērni skolā varētu uzglabāt maiņas apavus un sporta tērpus.

Turklāt mācību stundu skaits dienā nedrīkst pārsniegt Vispārējā izglītības likumā noteikto.

Jautājuma risināšanai Veselības inspekcija primāri aicina vērsties pie klases audzinātāja un izglītības iestādes vadītāja. Procesus izglītības iestādē var ietekmēt arī paši vecāki, iesaistoties izglītības iestādes padomē.

Arī Izglītības ministrijā norādīja - ja vecāki konstatē, ka bērnam ir pārāk smaga skolas soma un, kopīgi izvērtējot tās saturu, tiek konstatēts, ka somā tiešām ir tikai viss nepieciešamais konkrētajai dienai,

vecākiem noteikti jādodas uz skolu, kur kopā ar skolas vadību, bērna klases audzinātāju jārisina šī problēma.

Izglītības iestādei ir jāveicina iespēja skolēniem glabāt ikdienā nepieciešamās lietas iestādē, lai netiktu pārsniegts somas piepildījuma svars, kas atbilst maksimālajām pārnēsājamo priekšmetu smaguma normām attiecīgajā vecuma grupā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu