VADC uzlabojis metodi, lai ātrāk konstatētu B, C hepatītu un HIV

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) uzlabotā vīrusu molekulārās izmeklēšanas metodes jūtība ļaus diagnosticēt B un C hepatītu, kā arī HIV mazākā koncentrācijā un īsākā laikā pēc vīrusa iekļūšanas organismā, aģentūru BNS informēja VADC pārstāve Zane Mousavi. VADC uzlabotos izmeklējumus ieviesis no 1.augusta.

Vīrusu molekulāra izmeklēšana kā papildu izmeklējums VADC ieviesta kopš 2008.gada. Sākotnēji donoru asinis tika izmeklētas minikopās pa 24 paraugiem, bet pēc jaunajām izmaiņām molekulārie izmeklējumi tiek veikti minikopās pa sešiem paraugiem, kas ir palielinājis metodes spēju noteikt vīrusu klātbūtni vismaz par četrām reizēm. Tas vēl ātrāk ļaus donoram atklāt inficēšanos un izslēgs iespēju, ka asins saņēmējs varētu inficēties ar vīrusiem.

VADC pērn seroloģiski atklāti desmit HIV inficēti donori, 88 ar hepatīta C vīrusu inficējušies, kā arī 34 donori, kuriem tika atklāts hepatīta B vīruss, kā arī 24 sifilisa gadījumi.

Ar molekulārās izmeklēšanas metodi papildus minētajiem tika konstatēta vīrusu klātbūtne paraugos, kas seroloģiski bija negatīvi, bet ar daudz lielāku infekcijas risku. Tā 2015.gadā papildu izmeklējumā tika atklāta hepatīta C vīruss pieciem donoriem, HIV vienam, bet hepatīta B vīruss diviem donoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu