Ilvess: Igaunija savas saistības pret NATO sabiedrotajiem izpilda

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, komentējot Republikāņu partijas kandidāta ASV prezidenta vēlēšanās Donalda Trampa izteikumus par palīdzību sabiedrotajiem Krievijas uzbrukuma gadījumā, uzsvēra, ka Igaunija ir viena no piecām NATO dalībvalstīm, kas izpilda savas saistības atvēlēt aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

«Igaunija ir viena no piecām NATO dalībvalstīm, kura izpilda savas saistības aizsardzības izdevumiem atvēlēt vismaz 2% no IKP,» Ilvess rakstīja mikroemuāru vietnē «Twitter».

Viņš arī norādīja, ka Igaunija nešaubīgi ir atbalstījusi NATO operāciju Afganistānā, kas bija «vienīgā alianses operācija, kas notika, iedarbinot Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu», kas noteic, ka uzbrukums vienai alianses dalībvalstij ir uzbrukums visām tās valstīm.

Jau vēstīts, ka Tramps intervijā laikrakstam «The New York Times» Klīvlendā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija.

Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē. Tramps vēlreiz uzsvēra savu stingrās līnijas nacionālista pieeju, sakot, ka viņš piespiedīs citas NATO valstis uzņemties daļu no aizsardzības izdevumiem, kurus gadu desmitiem segušas ASV, atcels līgumus, kurus uzskata par nelabvēlīgiem ASV, un mainīs ASV partnera definīciju.

Atbildot uz jautājumu par Baltijas valstīm, Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis «ir izpildījušas savas saistības pret mums».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu