Pēkšņi atlidos burvis. Ukrainas sapņi par ES

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Валентин Роженцов

Pirms desmit gadiem es ciemojos pie attāliem radiniekiem Ukrainas ciematā Nove Zaļisjā un nokļuvu bagātā namā, kas piederēja vietējam uzņēmējam, kuru mani radi neieredzēja un aiz muguras saukāja par budzi. Un kā gan ne! Uzbūvējis mansardu, ierīkojis tieši mājā ateju ar ūdensvadu, uzcēlis kamīnu. Tādus mēdz nemīlēt. Es sēdēju pie viņa virtuvē un klausījos stāstus par to, cik vareni sāks dzīvot Ukraina, ja iestāsies Eiropas Savienībā. Kopš Latvijas iestāšanās ES bija pagājis vairāk nekā gads, un es godīgi atbildēju sapņos ieslīgušajam biznesmenim, ka nav gluži tā, ka mūsu ekonomika būtu atžirgusi un ir pat pavisam skumji piemēri, tādi kā cukurfabriku slēgšana pēc Eiropas vadības pavēles.

-Taču ar Ukrainu, protam, viss būs citādi, - es sevi ātri izlaboju, pamanījis neapmierinātību sarunbiedra acīs. – Ukraina, atšķirībā no Latvijas, ir liela valsts un Eiropas Savienībai būs jārēķinās ar tās viedokli!

-Jā, mēs esam diža valsts!

Ir pienācis jau 2016.gads, un ukraiņi joprojām tic brīnumam. Taču tagad man nepavisam negribas saudzēt viņu jūtas. Es atklāti un godīgi stāstu par to, kādi ir plusi un mīnusi dzīvei mūsu valstī, un pēdējo ir daudz vairāk. Jā, mēs visi tos zinām. Augsti komunālie maksājumi, bezmaksas, bet pilnīgi nepieejama medicīna, nodokļi visam, neattīstīta tieslietu sistēma un vēl, un vēl. Ukraiņi šausminās, jūt līdzi, bet atkal un atkal atkārto mantru par dižo valsti, ar kuru nekas tāds noteikti nenotiks.

Viņi ir stingri pārliecināti, ka viņu jaunieši, pat ja sākumā masveidīgi dosies peļņā uz Eiropu, tad noteikti atgriezīsies, vienkārši tāpēc, ka ir patrioti. Dzīves dārdzību noteikti kompensēs pieaugošie ieņēmumi, bet nodokļi nodrošinās cienījamu pensiju un pieklājīgus sociālos pabalstus. Būs viss un uzreiz, un viņi dzīvos nevis kā latvieši, bet vismaz Vācijas vai Francijas līmenī.

Es nebūt neesmu eiroskeptiķis. Es lieliski saprotu, ka mūsu grūtības ne tikai un ne tik daudz ir saistītas ar Eiropas Savienību, cik tās ir mūsu pašu kļūdu sekas. Tas ir tieši tas, ko negrib saprast ukraiņi – uzlabot savu dzīvi var tikai patstāvīgi. Ticēt labajam burvim vai cerēt uz svešu prātu – tā ir tieši tāda domāšana, kādu paši ukraiņi sauc par padomisku un ar kuru saista savas pašreizējās nelaimes. Tieši šī nekonsekvence spriedumos, kas bija raksturīga daudziem sarunbiedriem, kurus es satiku, esot Rietumukrainā, pagaidām dara mani bažīgu vairāk par visu citu.

Vakar mēs tērzējām ar Ļvovas bezrūpīgo jauno paaudzi, šodien runājām ar pieredzējušiem skolotājiem, un viņi visi cer, ka ar Eiropas Savienības atnākšanu uz labo pusi mainīsies ne tikai vara, bet arī paši cilvēki.

Esmu pragmatiķis un neticu brīnumiem, taču šajā gadījumā man ļoti gribētos, lai man nebūtu taisnība, jo man viņi visi ļoti patīk, šie Ļvovas iedzīvotāji.

Visi raksti par šo tēmu tiek publicēti ŠEIT:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu