Ķīnas sociālie mediji bloķē ziņas par prezidenta vārdā nosauktu vaboli

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas sociālo mediju vietne «Weibo» bloķē ziņas par jaunu vaboļu sugu, kas nosaukta Ķīnas prezidenta Sji Dziņpina vārdā, vēsta portāls «Global Voices».

Ķīnas zinātnieks Vans Čenbiņs nesen dzīvnieku taksonomijai veltītā zinātniskā žurnālā «Zootaxa» publicēja rakstu par Hainaņas salā jaunatklātu vaboļu sugu ar zinātnisko latīnisko nosaukumu Rhyzodiastes (Temoana) xii.

Lai gan šī nosaukuma daļa «xii» izskatās pēc romiešu cipariem, tā patiesībā attiecas uz Ķīnas prezidenta uzvārdu Sji.

Vans, kurš pašlaik veic pētniecisku darbu Čehijas Lauksaimniecības universitātes Prāgā ekoloģijas nodaļā, savā rakstā paskaidroja, ka «konkrētais epitets [xii] ir veltīts Ķīnas Tautas Republikas prezidentam doktoram Sji Dziņpinam par viņa vadību, kas padara mūsu tēvzemi arvien spēcīgāku».

Zinātnieki arī agrāk ir nosaukuši jaunas sugas valstu līderu vārdos, piemēram, zirneklis Aptostichus barackobamai nosaukts par godu pašreizējam ASV prezidentam, bet jūras gliemja nosaukums Mandelia mirocornata ir pagodinājums bijušajam Dienvidāfrikas prezidentam Nelsonam Mandelam.

Jaunais vaboles nosaukums tomēr ir kļuvis par delikātu jautājumu Ķīnā, un «Weibo», kā arī citos sociālos medijos nav iespējams atrast šī nosaukuma tulkojumu ķīniešu valodā.

Vārdam «vabole» ķīniešu kultūrā ir negatīva nozīme. Turklāt jaunās sugas aprakstā teikts, ka šī vabole mīt zem sapuvušiem kokiem un barojas ar sapuvušām lietām, un puve Ķīnas literatūrā asociējas ar korupciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu