Vai mums jābaidās no Krievijas, ja Lielbritānija pamet ES?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vai Latvijai ir pamats satraukumam, domājot par savu drošības situāciju un blakus esošo Krieviju, ja Lielbritānija izstājas no Eiropas Savienības (ES)? To portāls TVNET jautāja Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītājai Lolitai Čigānei (V).

NATO turpina darboties

Čigāne sacīja: «Vispirms ir jāapzinās, ka Lielbritānijas sabiedrība nav nobalsojusi par izstāšanos no NATO. NATO ir galvenais mūsu drošības garants un drošības un aizsardzības alianse. Protams, Lielbritānijas lēmums par izstāšanos no ES atstās ietekmi uz kopējo transatlantisko sabiedrību.

Tam šobrīd ir demoralizējoša ietekme. Mēs redzam, kas patlaban notiek Lielbritānijā - ir iestājies pilnīgs apjukums. Tikai tagad cilvēki vairāk vai mazāk sāk saprast, ko šis balsojums īsti nozīmē.»

Apjukums, protams, ir ļoti nelabvēlīgs drošības situācijai pasaulē.

«Apjukuma iespaidā bieži vien cilvēki ar destruktīvām tieksmēm šādas situācijas izmanto, lai realizētu kaut kādas savas destrukcijas mērķus. Cerams, ka tas nenotiks, jo NATO turpina darboties, un galvenā drošības alianse ir NATO,» Čigāne teica.

Pasaule ir krietni trauslāka

No otras puses, iespējams, ka šā brīža apjukums un nesaprašana, kas valda Lielbritānijā, būs «realitātes sitiens» - iespējams, cilvēki vairāk sapratīs, ka pasaule ir krietni trauslāka, nekā mēs dažreiz iedomājamies, un ka pasaules kārtība un politika ir jāuztver daudz nopietnāk. Tas var darboties kā signāls arī Eiropas valstīm.

Piemēram, tas jau ir bijis signāls Spānijai, kur iepriekšējās brīvdienās pēc britu referenduma notika parlamenta vēlēšanas. Lai gan tika gaidīts, ka kreisai radikālai partijai klāsies ļoti labi vēlēšanās, realitātē viņiem veicās sliktāk, nekā varēja iedomāties.

Pēc Čigānes skaidrotā, tas nozīmē, ka cilvēki nedaudz samazina savu protestu un vēlmes radikāli izpausties.

Jāsaglabā piesardzīga attieksme pret Krieviju

Taču, domājot par blakus esošo neprognozējamo Krieviju, mums jāsaglabā piesardzība: «Mēs nedrīkstam par to nedomāt. Tāpēc situācija ir jāvēro ļoti tieši un stingri, ir jāskatās, kas notiek.»

Politiķe norādīja, ka gaidāmajā NATO samitā, kas notiks Varšavā, mūsu reģionā un tuvu mūsu agresīvajai kaimiņvalstij, visticamāk, Lielbritānijā un saistībā ar to valdošais apjukums kalpos par pamatu tam, lai vēstījumi būtu vēl stingrāki un konkrētāki.

«Redzam, ka demokrātiskā pasaules kārtība šūpojas, tā ir būtiski sašūpota no iekšienes.»

Vēl nav zināms, vai Lielbritānija izstāsies no ES

TVNET jau ziņoja, ka 23.jūnijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku atbalstīja Lielbritānijas aiziešanu no ES.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien paziņoja, ka Lielbritānija nevar «mēnešiem ilgi apcerēt» nākamos soļus pēc referenduma par izstāšanos no ES.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons teicis, ka Lisabonas līguma 50.pantu izstāšanās oficiālam pieteikumam vajadzētu iedarbināt viņa pēctecim, kurš varētu būt amatā, iespējams, septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu