Reakcija uz britu referendumu: no bažām un vilšanās līdz eiroskeptiķu sajūsmai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Reakcija uz britu balsojumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) robežojas no bažām un vilšanās līdz eiroskeptiķu paustai sajūsmai.

Japānas finanšu ministrs Taro Aso paziņoja, ka ir «ārkārtīgi nobažījies par [referenduma iznākuma radītajiem] riskiem pasaules ekonomikai un globālajiem finanšu tirgiem».

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers referenduma rezultātu nosauca par «atskurbinošu», piebilstot, ka šī ir «skumja diena Eiropai un Lielbritānijai».

Savukārt Nīderlandes eiroskeptiskā Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss apsveica britu vēlētājus, solot, ka «tagad ir mūsu kārta. Laiks Nīderlandes referendumam».

«Mēs vēlamies lemt paši par savu valsti, savu naudu, savām robežām un savu imigrācijas politiku,» viņš rakstīja mikroblogu vietnē «Twitter».

Līdzīgu viedokli pauda arī Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna, kura «Twitter» apsveica «brīvības uzvaru» un atkārtoja aicinājumu šādus referendumus rīkot arī Francijā un citās ES dalībvalstīs.

Lielākās Eiropas Parlamenta (EP) politiskās frakcijas - Eiropas Tautas partijas (ETP) - priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers norādīja, ka britu lēmums izstāties «rada lielus zaudējumus abās pusēs», aicinot arī ātri īstenot Lielbritānijas izstāšanos.

«Mēs izbeigsim britu selektīvo izvēlēšanos,» viņš sacīja, uzstājot, ka Londonai vajadzēs spēlēt pēc ES noteikumiem, ja tās vēlēsies piekļūt bloka vienotajam tirgum.

Grāmatu par Hariju Poteru autore Džoanna Roulinga paziņojusi, ka pēc Lielbritānijas lēmuma par izstāšanos no ES Skotija centīsies panākt neatkarību.

«Skotija tagad centīsies panākt neatkarību,» viņa rakstīja mikroblogu vietnē «Twitter».

«[Lielbritānijas premjerministra Deivida ] Kamerona mantojumā būs divu savienību sagraušana,» viņa uzsvēra. «Nekam no tā nevajadzēja notikt,» viņa piebilda.

Jau ziņots, ka ceturtdien notikušajā referendumā par izstāšanos nobalsojuši 52% referenduma dalībnieku, bet par valsts palikšanu ES - 48% dalībnieku.

Vēlētāji Skotijā ar lielu balsu pārsvaru nobalsoja par palikšanu ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu